Risoto ar batātēm, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Sātīgs risoto ar saldo kartupeli un tradicionālām itāļu piedevām - Parmas šķiņķi un Parmezāna sieru.
Nepieciešams:
- 2 gab. saldie kartupeļi (400-500g)
- 1 gab. sīpols
- 250 g risoto rīsi
- 750 ml dārzeņu buljons
- 125 g saldēti zaļie zirnīši
- 2 ĒK olīveļļa
- timiāna zariņi
- 3 šķēles Parmas šķiņķis
- augu eļļa
- 1 gab. saldais kartupelis (nomizots un sagriezts plānās šķēlītēs)
- 40 g sarīvēts Parmezāna siers
Gatavošana:
Laiks - 50 minūtes.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Uz cepamās pannas, kas
izklāta ar cepamo papīru, liek nomizotus un kubiņos sagrieztus
saldos kartupeļus. Aplaista ar ēdamkaroti olīveļļas un garšvielām.
Cep cepeškrāsnī aptuveni 25–30 minūtes.
Kamēr kartupeļi cepas, uz plīts sakarsē dziļu pannu, kurā ielej olīveļļu un saber smalki sagrieztas sīpola šķēlītes. Visu cep aptuveni 5 minūtes. Sīpoliem pievieno rīsus un apmaisa. Pielej pusi no nepieciešamā karstā buljona. Pievieno timiāna zariņu.
Rīsus gatavo, ik pa laikam apmaisot, uz vidējas uguns tik ilgi, līdz tie uzsūkuši visu šķidrumu. Pēc tam pakāpeniski pievieno atlikušo buljonu, un, kad arī tas ir uzsūcies rīsos, pievieno apceptos saldā kartupeļa kubiņus, zaļos zirnīšus un gatavo risoto vēl 5 minūtes.
Kamēr risoto gatavojas, uzkarsētā pannā liek saplucinātus Parmas šķiņķa gabaliņus, un apcep pāris minūtes, līdz tie ir kraukšķīgi. Gatavo šķiņķi ņem laukā un noliek maliņā līdz risoto pasniegšanai.
Pēc tam pannā dažas minūtes apcep saldā kartupeļa plānās šķēlītes, lai tās būtu viegli kraukšķīgas. Pēc pagatavošanas šķēlītes nosusina uz papīra dvieļa. Risoto katliņā iemaisa sarīvētu parmezāna sieru un pievieno garšvielas pēc vēlēšanās. Gatavo rīsu maltīti liek šķīvjos, pa virsu liekot kartupeļu šķēlītes, Parmas šķiņķi un kādu timiāna zariņu.