Receptes piknikam ar meža garšu
“Latvijas Meža dienu” vēstnesis, “Restorāna 3” pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamas receptes piknikam, izmantojot tepat, mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas. Tās ierastajai maltītei piešķirs īpašo - meža garšu un sajūtu!
Žanis iesaka pieturēties pie tradicionālām vērtībām kā, piemēram, ugunī ceptiem kartupeļiem, salātus gatavojot no mežā saplūktajām veltēm, redīsus pagatavojot savādāk nekā ierasts un saldajā ēdienā iekļaujot veselīgas zaļās sastāvdaļas.
Ugunī cepti kartupeļi ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci
Sastāvdaļas:
1kg kartupeļu
450g skābā krējuma
150g nātru lapas
150g skābeņu lapas
Kartupeļus cep ugunskura oglēs, līdz tie ir gatavi. Nav noteikta kartupeļu cepšanas ilguma, un nevajag satraukties, ja ar pirmo reizi neizdodas kartupeļus pienācīgi pagatavot, jo šīs iemaņas rodas laika gaitā - eksperimentējot ar kartupeļu lielumu, ogļu karstumu un cepšanas ilgumu.
Kartupeļi lieliski saderēs ar skābā krējuma, plaucētu nātru un
skābeņu mērci. Lai noplaucētu nātres, nepieciešams uzvārīt ūdeni un
iemest tajā nātru lapas uz 10 sekundēm, pēc kā lapas atdzesēt ūdenī
ar ledu. Kad nātru lapas atdzisušas, tās blendē mikserī kopā ar
skābenēm un skābo krējumu. Sāli pievieno pēc garšas.
Vārīti redīsi
Sastāvdaļas:
150g redīsu
1l ūdens
0.5l ābolu etiķa
Bērzu sulas sīrups
Koriandrs
Redīsus marinē ābolu etiķī (1l ūdens, 0.5l ābolu etiķa, 3
ēdamkarotes bērzu sulu sīrupa, 1 ēdamkarote sāls, koriandrs).
Nākamajā rītā, kad tie gatavi, apsilda katliņā ar visu
marinādi.
Saldie sparģeļi
Sastāvdaļas:
8 sparģeļu kāti
Vīgriežu sīrups
Jaunie egļu dzinumi
Sparģeļus apcep uz grila, iemarinē vīgriežu sīrupā un jaunajos
egļu dzinumos.
Cūkas pavēderis
Sastāvdaļas:
500g cūkas pavēdera
Mārsila zariņš
Cūkas pavēderi sagriež gabaliņos, tā lai katrs gabaliņš ietilpst
vakuuma maisā. Sagrieztos gabaliņus ieziež ar eļļu, apmaisa ar
pipariem un sāli un liek vakuuma maisā, pievienojot arī mārsila
zariņu. Maisu aiztaisa un ievieto cirkulatorā. Gatavo 80°C
temperatūrā 8 stundas. Lai gaļa labāk garšotu, to papildus
apkraukšķina un apsilda uz grila.
Priežu zefīri
Sastāvdaļas:
2 olu baltumi
235ml auksta ūdens
21g želatīns
392g cukura
154g glikozes sīrupa
Šķipsna sāls
Sauja priežu pumpuru (var izmantot arī jaunos priežu čiekuriņus)
Pagatavošana:
- Katliņā liek pusi no paredzētā ūdens daudzuma, cukuru, sāli, glikozes sīrupu, priežu pumpurus vai jaunos čiekurus. Uzvāra un noņem no plīts virsmas ievilkties
- Ar atlikušo ūdens daudzumu aplej želatīnu un uzkarsē
- Turpina vārīt sīrupu līdz 125°C temperatūrai. Kad sīrups sasniedzis 120°C temperatūru, olas baltumus liek mikserī un uzputo, līdz tie kļuvuši spīdīgi, (svarīgi tos nepārputot)
- Kad sīrups sasniedzis 125°C temperatūru, sīrupu nokāš sietiņā un iemaisa uzkarsētu želatīnu
- Sīrupu lēnām pievieno olu baltumiem, turpinot tos putot (karstais sīrups jālej klāt olai uzmanīgi un iespējami lēnāk)
- Pēc sīrupa pievienošanas olu baltumus kuļ vēl 15 minūtes
- Masu liek konditorejas maisā un spiež vēlamā izmēra zefīrus uz plātnes, kas noklāta ar cepamo papīru. Cepamo papīru ieteicams nedaudz apbērt ar pūdercukuru
- Zefīrus uz nakti atstāj nogatavināties istabas temperatūrā
- Nākamajā dienā zefīri ir gatavi ēšanai. Ieteikums to baudīšanai: zefīrus uzsprauž uz koka iesmiņiem un apcep uz uguns, līdz tie nedaudz izkūst un iegūst kraukšķīgu garoziņu.