Divi sātīgi sautējumi no Karpatu puses, kur tos galdā ceļ tieši vasaras svelmē
Šīs sātīgo sautējumu receptes ir aizgūtas no Ukrainas, no Karpatiem, kur arī vasarā galdā ceļ sātīgus sautējumus un sacepumus, kuros bez gaļas noteikti ir paprika – svaiga, konservēta vai malta – un bieži vien arī pašu siets siers.
Cūkgaļas un lečo sautējums
Vislabāk šis sautējums garšo ar lečo no pašu gatavotajiem rudens
krājumiem, taču noder arī tā dēvētās vīriešu zaptes un citi dārzeņu
konservi, kas gatavoti ar tomātiem un papriku.
6–8 personām
1,5–2 stundas pagatavošanai
Nepieciešams:
1 kg cūkgaļas mīkstuma
2 burkas (0,5 l) paprikas lečo
4 sīpoli
2 tējk. garšvielu maisījuma hmeli suneli (var aizstāt ar timiānu,
rozmarīnu, pētersīļiem u. c.)
eļļa cepšanai
sāls, malti melnie pipari
Pagatavošana:
1. Gaļu sagriez nelielos gabaliņos. Nomizotus sīpolus sagriez
četrās daļās, pēc tam šķēlītēs.
2. Katlā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep gaļu no visām
pusēm. Pieber sīpolus un apsautē caurspīdīgus.
3. Pievieno lečo ar visu šķidrumu un pielej tik daudz ūdens, lai
pārklātu gaļu un paprikas gabaliņus. Pieber garšvielas.
4. Uzliec vāku un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa mīksta. Ja
pietrūkst šķidruma, pielej vēl ūdeni.
Kartupeļu un gaļas sacepums
Tā kā produktu ir diezgan daudz, ieteicams cept lielā, bet lēzenā
veidnē, lai kārtas vienmērīgi izcepas. Ja šķiet, ka ir par sausu,
var pieliet dažas karotes ūdens.
4–6 personām
1 stunda 20 minūtes pagatavošanai
Nepieciešams:
1 kg kartupeļu
500 g maltās gaļas
250 g jāņusiera
250 ml skābā krējuma
100 g rīvēta cietā siera
150 ml tomātu mērces
3 sīpoli
3 tējk. maltas saldās paprikas
sakapāti zaļumi
eļļa
sāls
Pagatavošana:
1. Kartupeļus nomizo un sagriez plānās šķēlītēs. Nomizotus sīpolus
sakapā. Jāņusieru sagriez smalkos gabaliņos. Cepeškrāsni sakarsē
līdz 180 grādiem.
2. Pannā sakarsē eļļu, ieliec malto gaļu un maisot cep aptuveni 10
minūtes. Pievieno papriku un sāli, kā arī divas trešdaļas tomātu
mērces.
3. Ieeļļotā sacepumu veidnē liec kartupeļu šķēlīšu kārtu un apzied
ar krējumu. Virsū klāj gaļas un sīpolu kārtu, uzber jāņusiera un
rīvētā siera kārtu. Turpini, līdz produkti izlietoti un virspusē
būtu kartupeļu kārtiņa. Apzied ar atlikušo tomātu mērci un pārkaisi
sieru.
4. Liec krāsnī un cep aptuveni 45 minūtes. Pārkaisi ar
zaļumiem.
Avots: žurnāls "100 Labi Padomi", Jauns.lv