Kartupeļu klimpas ar gaļas žāvējuma un sīpolu mērci
Rīvētu vai vārītu kartupeļu plācenīši ar dažādiem pildījumiem ir vienkāršs, ļoti garšīgs un tādējādi daudzās valstīs iecienīts ēdiens. Lietuviešiem populārākais ir cepelīni. Arī šī ēdiena pagatavošanas veidi ir visai daudzveidīgi - pildītos kartupeļu kukulīšus var gan cept cepeškrāsnī, gan apbrūnināt uz pannas, kā arī vārīt sālsūdenī kā, piemēram, cepelīnus.
Sastāvdaļas
4 porcijām
- Kartupeļi 1200g
- Vārīti kartupeļi 300g
- Sīpoli 60g
- Sviests 70g
- Olas l gab.
- Milti 60g
- sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
1. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos, izvāra un karstus sastampā biezenī, pievieno sviestu.
2. Kartupeļus nomizo, sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves, liek pārlocītā marlē un bļodā nospiež sulu. Sīpolus nomizo sarīvē kopā ar kartupeļiem. Nogaida, līdz no kartupeļu sulas bļodas apakšā izgulsnējas kartupeļu ciete, sulu nolej, bet cieti iemaisa rīvēto kartupeļu masā.
3. Karsto kartupeļu biezeni iemaisa aukstajā rīvēto kartupeļu masā, pievieno sakultu olu un labi samaisa.
4. No kartupeļu masas veido klimpas, panē miltos, iegremdē tās verdošā sālsūdenī un vāra 15-20 minūtes.
5. Gatavas klimpas pasniedz ar gaļas žāvējuma mērci.