Krēmīgā polenta ar gaļas bumbiņu mērci
Dažreiz pietiek ar vienu pamatrecepti, lai tālāk pagatavotu daudz dažādus ēdienus. Rimi Gardēde Signe Meirāne aicina kopā ar bērniem izmēģināt trušu gaļas bumbiņas, kas ir pamatrecepte citu ēdienu pagatavošanā.
Šīs gaļas bumbiņas ideāli der arī citās garšīgās un veselīgās receptēs, kas garšo arī bērniem – piemēram, kopā ar polentu. Pašu bumbiņu garša ir neitrāla, bet, ja bērns ēd ko asāku vai izteiktākas garšas, tad var droši likt klāt arī apelsīna mizu, rozmarīnu, nedaudz kanēli.
Truša gaļas bumbiņas
Nepieciešams:
- 400 g truša gaļas gabaliņu (fileja un kāja)
- 10 g nomizota ķiploka, izspiests caur ķiplokspiedi
- 20 g smalki sarīvēta cietā siera
- jūras sāls pēc garšas
- 1/2 tējk. svaigi malti melnie pipari
- 1 tējk. svaigas timiāna lapiņas
Gaļu sablendē vai samal gaļas mašīnā. Pieliec visas sastāvdaļas, samīci viendabīgā masā un veido 1,5 – 2cm lielas bumbiņas.
Krēmīgā polenta ar gaļas bumbiņu mērci
Nepieciešams:
- 100 g polentas
- 500 ml ūdens
- 100 g rikotas siera
- 10 g cietā siera, smalki sarīvēts
Mērcei:
- 4 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
- 1 porcija truša gaļas bumbiņu
- 1 ēd.k. biezas tomātu pastas
- 1 rozmarīna kātiņš
- 1 ķiploka daiviņa, nomizota, izspiesta caur ķiplokspiedi
- 250 g tomātu savā sulā
- 200 g nokāstas konservētas lielās pupiņas
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pasniegšanai:
- 20 g siera, smalki sarīvēts
- Nedaudz rukolas lapiņu vai citu salāti un dīgstu
Pannā sakarsē eļļu un kārto tajā bumbiņas, apcep uz vidēji lielas liesmas no visām pusēm. Pievieno pastu, rozmarīnu un maisot cep vēl minūti. Pievieno pārējās mērces sastāvdaļas un sautē 15 minūtes. Pirms pasniegšanas, izņem rozmarīna zariņu.
Katlā ielej ūdeni un uzvāri. Kad uzvārījies, maisot ber klāt polentu. Turpinot maisīt, vāri 5 minūtes. Pievieno un iemaisi abus sierus, sāli.
Liec uz šķīvja polentu, pa virsu mērci, uzber sieru un uzliec rukolas lapiņas.