Sautēta liellopa gaļa ar kartupeļiem mārrutku mērcē
Īsts svētku mielasts, sātīgs un garšīgs.
Sastāvdaļas
- 1,5 kg liesas liellopa gaļas nelielos gabaliņos
- 1,25 kg nomizotu un plāni sagrieztu kartupeļu
- 660 ml tumšā alus
- 600 ml piena
- 400 g mazu šampinjonu
- 400 g nomizotu šalotes sīpolu
- 200 ml skābā krējuma
- 3 lielos garenos gabalos sagriezti burkāni
- 3 ēdk. mārrutku
- 4 ēdk. miltu
- 3 ēdk. olīveļļas
- 8 svaigas lauru lapas
- 1 kubiņš liellopa buljona
Pagatavošana (8 porcijas)
Saliec liellopa gaļas gabaliņus pārtikai paredzētā plastmasas
maisiņā, pieber miltus un krati, līdz gaļa viegli pārklāta ar
miltiem. Lielā katlā pa porcijām apcep gaļu eļļā, līdz tā
apbrūnējusi. Kad visa gaļa apcepta, saliec to atpakaļ katlā un
pievieno 2 lauru lapas. Pielej alu un iedrupini šķidrumā buljona
kubiņu. Uzliec katliņam vāku, lai paliktu vaļā maliņa, un sautē uz
mazas uguns 1 stundu 15 minūtes. Liec klāt šalotes sīpolus,
burkānus un šampinjonus, pieber sāli un piparus un sautē vēl 30
minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai sautējums nepiedeg. Saliec
lielā seklā karstumizturīgā traukā un atdzesē.
Liec lielā katlā skābo krējumu, pienu, mārrutkus un uzvāri. Liec
iekšā kartupeļus un atlikušās lauru lapas, pieber sāli un piparus
un, bieži maisot, karsē 10 minūtes uz mazas uguns, līdz kartupeļi
gandrīz mīksti. Noliec malā uz 5 minūtēm, tad ar putu karoti saliec
kartupeļus uz liellopa gaļas sautējuma kopā ar visām lauru lapām.
Kad gaļa pilnīgi noklāta ar kartupeļiem, pārlej kartupeļus ar
katliņā atlikušo krējuma mērci (vajadzētu būt palikušām tikai dažām
karotēm).
No portāla Jauns.lv