Rīsi austrumnieku gaumē jeb Pilau rīsi

Nedaudz atšķirīgs, ļoti garšīgs veids, kā pagatavot rīsus austrumnieku stilā. 

Rīsi, ko var pasniegt gan ar gaļu, gan zivi.

FOTO: Shutterstock.com

Rīsi, ko var pasniegt gan ar gaļu, gan zivi.

Vajadzēs:

  • 400 g rīsu
  • 1 ēdk. eļļas
  • 4 ēdk. sviesta
  • 1/2 tējk romiešu ķimeņu
  • 1 kanēļa standziņa vai 1/3 tējk. malta kanēļa
  • 1/2 tējk. kurkumas
  • 1 lauru lapu
  • 4 zaļā kardamona pākstis
  • 3 krustnagliņas
  • 1/2 tējk. fenheļa sēklu
  • 2 sakapātus sīpolus
  • 100 g saldētus vai svaigus zaļos zirnīšus
  • sīki sagrieztu sarkano papriku
  • 2 sīki sagrieztus burkānus
  • 2 tējkarotes sāls
  • piparmētru vai/un koriandru lapas

 

Pagatavošana

  1. Noskalo rīsus vairākos ūdeņos un iemērc uz pusstundu aukstā ūdenī.
  2. Uzkarsē katliņā sviestu, 2 minūtes apgrauzdē garšvielas. Tad pieliec sīpolu un cep uz mazas uguns, līdz tas mīksts un zeltaini brūns. Pieber citus sagrieztos dārzeņus, cep 2 minūtes, tad pieber rīsus, apmaisi. Pielej 800 ml ūdens, pieber sāli un uzvāri. Turpini vārīt uz nelielas uguns 5 minūtes. 
  3. Uzliec katlam vāku, liec cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 130 grādiem, vai uz ļoti mazas uguns. Sautē vēl 10 minūtes. Iemaisi piparmētras vai/un koriandru un pasniedz ar kariju (karija sautējumu) vai jebkuru zivi vai gaļu. 
Reklāma
Reklāma

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi", nr. 2/28, 2013