Rīsi austrumnieku gaumē jeb Pilau rīsi
Nedaudz atšķirīgs, ļoti garšīgs veids, kā pagatavot rīsus austrumnieku stilā.
Vajadzēs:
- 400 g rīsu
- 1 ēdk. eļļas
- 4 ēdk. sviesta
- 1/2 tējk romiešu ķimeņu
- 1 kanēļa standziņa vai 1/3 tējk. malta kanēļa
- 1/2 tējk. kurkumas
- 1 lauru lapu
- 4 zaļā kardamona pākstis
- 3 krustnagliņas
- 1/2 tējk. fenheļa sēklu
- 2 sakapātus sīpolus
- 100 g saldētus vai svaigus zaļos zirnīšus
- sīki sagrieztu sarkano papriku
- 2 sīki sagrieztus burkānus
- 2 tējkarotes sāls
- piparmētru vai/un koriandru lapas
Pagatavošana
- Noskalo rīsus vairākos ūdeņos un iemērc uz pusstundu aukstā ūdenī.
- Uzkarsē katliņā sviestu, 2 minūtes apgrauzdē garšvielas. Tad pieliec sīpolu un cep uz mazas uguns, līdz tas mīksts un zeltaini brūns. Pieber citus sagrieztos dārzeņus, cep 2 minūtes, tad pieber rīsus, apmaisi. Pielej 800 ml ūdens, pieber sāli un uzvāri. Turpini vārīt uz nelielas uguns 5 minūtes.
- Uzliec katlam vāku, liec cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 130 grādiem, vai uz ļoti mazas uguns. Sautē vēl 10 minūtes. Iemaisi piparmētras vai/un koriandru un pasniedz ar kariju (karija sautējumu) vai jebkuru zivi vai gaļu.
Avots: žurnāls "100 labi padomi", nr. 2/28, 2013