Ganu pīrāgs, ko angliski dēvē par Shepherd's pie
Pavāra Džeimija Olivera vegāniskā interpretācija labi zināmajam pīrāgam.
Sastāvdaļas:
- 600g kartupeļu
- 600g saldo kartupeļu
- 40g margarīna (augu valsts)
- 1 sīpols
- 2 burkāni
- 3 ķiplokdaivas
- 2 seleriju kāti
- 1 ēdamkarote koriandra sēklu
- olīveļļa
- 1/2 bunte svaiga timiāna
- 350g sēnes
- saulē kaltēti tomāti
- 2 ēdamkarotes balzamiko
- sarkanvīns
- 100ml dārzeņu buljons
- 400g lēcu (bundžā)
- 400g turku zirņu (bundžā)
- 5 zariņi svaiga pētersīļa
- 2 zariņi svaiga rozmarīna
- 1 citrons
Pagatavošana:
- Liek karsēties cepeškrāsni uz 200 grādiem.
- Nomizo un sagriež visus kartupeļus palielos 2cm gabaliņos. Kartupeļus liek sālītā ūdenī uz vidējas uguns. Tos vāra aptuveni 10-15 minūtes vai tiklīdz tie mīksti. Pēc 5 minūtēm pievieno saldo kartupeli.
- Kad kartupeļi izvārīti, nokāsti, tiem katlā pievieno margarīnu, šķipsnu jūras sāls un melnos piparus. Tos mīca, līdz izveidojas biezenis, tad liek malā.
- Nomizo un sagriež sīpolu, burkānus un 2 ķiplokdaivas, tad sīki sagriež arī seleriju.
- Koriandra sēklas sasmalcina piestā, tad liek pannā uz vidējas uguns, pievieno eļļu. Turpat liek arī timiānu un apcep kādas 10 minūtes.
- Tikmēr rupji sagriež sēnes un saulē kaltētos tomātus, tad pievieno pannā kopā ar balzamiko un 2 ēdamkarotēm saulē kaltētu tomātu eļļas no burciņas.
- Turpina cept apmēram 10 minūtes, tad pievieno nedaudz vīnu, uzliek lielāku uguni un ļauj visam kārtīgi burbuļot. Tālāk pievieno buljonu, lēcas, turku zirņus ar visu sulu, tad atstāj visu uz 5-10 minūtēm, lai visas garšas sajaucas kopā un ēdiens kļūst krēmīgs.
- Sagriež pētersīļu lapas, tos pievieno pannā. Visu pārkaisa ar garšvielām, tad pārvieto uz cepampannu vai karstumizturīgu katlu.
- Visam pa virsu kārto kartupeļu biezeni, izlīdzinot to pa visu paplāti.
- Sakapā atlikušo ķiplokdaivu, liek bļodā kopā ar rozmarīnu, citrona miziņu un ēdamkaroti eļļas. Visu labi sajauc kopā un pārlej pāri ēdienam.
- Cepampannu liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.
- Pasniedz ar sezonāliem zaļumiem.