Sparģeļi ar holandiešu mērci
Pastāv neskaitāmi veidi, kā pagatavot sparģeļus, tradicionālākā recepte ir vārīti sparģeļi ar holandiešu mērci.
Vispirms pagatavo holandiešu mērci.
Sastāvdaļas holandiešu mērcei:
- 4 olas dzeltenumi,
- 50 ml baltvīna,
- 200 g sviesta,
- 1/2 citrona sulas,
- sāls, svaigi rīvēts muskatrieksts – pēc garšas, var pievienot arī Kajēnas piparus.
Mērces pagatavošana:
Sāk ar tīrsviesta iegūšanu, – izkausē sviestu un silda (nedrīkst vārīt) tik ilgi, kamēr parādās putas, kuras nosmeļ. Liek atdzesēties. Karstā ūdens peldē liek bļodiņu ar olu dzeltenumiem, tos kuļot, tievā strūkliņā lej, pievieno baltvīnu un citrona sulu. Kuļ tik ilgi, kamēr masa kļūst viegla un gaisīga. Tad pievieno sviestu un, turpinot maisīt, pēc garšas pievieno sāli, svaigi rīvētu muskatriekstu un/vai piparus. Mērci liek atdzesēties.
Ķeramies pie sparģeļiem.
- Viena buntīte – 250 grami – pietiek 2 porcijām.
Sparģeļu pagatavošana:
Sparģeļus noskalo, nolauž kokaino apakšdaļu (ja tāda ir), ar dārzeņu nazīti nomizo. Liek vārīties verdošā sālsūdenī, kam nedaudz pievienots cukurs, ka padara sparģeļus maigākus.
Vāra vidējā karstumā apmēram 15 minūtes.
Nokāš, pasniedz ar holandiešu mērci.
Klāt labi derēs arī bez čaumalas vārīta ola.