Vegāniskais sašliks jeb sojšliks
Sojšlika marinādes gatavošanā var pamatīgi izpausties, apvienojot savas iecienītākās garšas un marinādes pikantumu, jo sojas gabaliņi ir pakļāvīgi garšu un marināžu uzsūkšanā.
Pamatsastāvdaļas:
- lielo sojas gabaliņu iepakojums (var nopirkt Rimi, dažādos bio veikaliņos,piemēram, ''Dabas stacija'')
- 2 sīpoli
- 1 tējkarote čili piparu pārslas vai melnie pipari
- sāls pēc garšas
- 50ml ābolu etiķa vai citrona sulas
- 100ml sojas mērces
- vegāniska majonēze
- ja vēlies pievienot garšvielas, izmēģini, piemēram, kariju vai kādu no tako garšvielām
- vēl var pievienot dārza zaļumus - lociņus, dilles utml pēc vēlēšanās
- eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Sojas gabaliņus saber bļodā un pārlej ar karstu ūdeni. Mērcē apmēram 15-20 minūtes, kādu reizi apmaisot, lai izmērcējas visas gabaliņu maliņas. Ja vāra katliņā, tad apmēram 10 minūtes.
- Kamēr sojas gabaliņi briest, gatavo marinādi: sagriež sīpolus un dārza zaļumus.
- Bļodā liek majonēzi, pievieno sīpolus un zaļumus, sāli un piparus, izmaisa. Tad pievieno etiķi, sojas mērci un kādu no garšvielām.
- Kad sojas gabaliņi uzbrieduši, nolej ūdeni un vēl atsevišķi katram to nospiež.
- Tos liek marinādē un izmaisa. Atstāj ievilkties ledusskapī vismaz uz stundu.
- Cept var uz grila, cepeškrāsnī vai uz pannas.
Marinādi var veidot vēl daudzās citās variācijās, piemēram, majonēzes vietā izvēloties tomātu mērci un pievienojot vēl citus dārzeņus: papriku, ķiploku, burkānus.
Asākai marinādei izmēģini pievienot nelielu sarīvēta ingvera gabaliņu!
Tomēr, ja slinkums pašrocīgi gatavot marinādi, ir dažādas izvēles iespējas marinādēm, kuras veikalā iegādāties gatavas, atliks tikai sagatavot sojas gabaliņus marinēšanai.