Saspiestie kartupeļi ar ķiplokiem un ķimenēm
Lai gan modernās ēšanas diētas izceļ svaigu zaļumu un īpaši sabalansēta uztura nozīmi, latvieši ir un paliek aizrautīgi kartupeļu ēdāji. Reti kura brangāka maltīte iedomājama bez šī sātīgā dārzeņa, kas iet pie sirds gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem. Ja parasti vārīti, cepti vai biezputrā sakulti kartupeļi apnikuši, Rimi gardēde Signe Meirāne iesaka izmēģināt divas jaunas un neierastas receptes, kā vēl gardos dārzeņus pagatavot.
Sastāvdaļas
- Kartupeļi – 1 kg
- Vīnogu kauliņu eļļa – 20 ml
- Ķiploks – 8 daiviņas
- Rupjā jūras sāls pēc garšas
- Melnie pipari – 1 tējk.
- Nedaudz ķimeņu (ne vairāk par 1,5 tējk.)
- Kausēts sviests – 3 ēdamk.
- Ābolu etiķis – 1 ēdamk.
- Rozmarīns – 2 zariņi (tikai lapiņas)
Gatavošana
Uzvāra ūdeni, liek katlā kartupeļus un vāra 15 minūtes. Nokāš un ieber sietā, kuru liek uz katla, turpinot to karsēt, lai kartupeļi virs tvaika pažūst.
Sakarsē krāsni līdz 190ºC. Kartupeļus liek pannā, samaisa ar eļļu, ķiplokiem un ķimenēm. Pieber sāli un piparus, cep 1 stundu, kamēr kartupeļi kļūst kraukšķīgi un zeltaini.
Tikmēr bļodā samaisa kausēto sviestu ar etiķi un rozmarīnu. Izņem pannu no krāsns, katram kartupelim uzspiež vai nu ar plaukstu (uzmanīgi, karsts!), vai ar kartupeļu stampu. Apslaka ar sviesta un etiķa maisījumu un cep vēl 20 minūtes.
Pasniedz uzreiz.