Vērtīgi padomi veiksmīgai grilēšanai
Ar dažādām bārbekjū mērcēm, marinādēm un ierīvējamajām garšvielām ir viegli pagatavot interesantu ēdienu uz uguns, bet ne mazāk svarīgi ir apstākļi, kādos ēdiens tiek gatavots – grils, piemērotākais ogļu karstums, grilēšanas ilgums utml., vērš uzmanību Santa Maria mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.
Kā labāk izmantot marinādi, ierīvējamās garšvielas un BBQ mērci?
Pielietojot gatavo marinādi, gaļa, zivs vai dārzeņi grilēšanai ir gatavi stundas laikā. Ievietojiet marinējamo gaļu plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms grilēšanas vismaz stundu paturiet to ledusskapī!
Piemēram, sauso marinādi (RUB) jeb garšvielu maisījumu pirms grilēšanas ierīvē gaļā. Savukārt BBQ mērci gaļai vai zivij uzklājiet grilēšanas laikā vai pasniedziet kā piedevu! Mērces pārklāšanai ērti var izmantot otu.
Lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Esiet pacietīgs – paies vismaz 20 minūtes, līdz ogles būs pietiekami karstas grilēšanai!
Izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogrieziet tikai pēc grilēšanas! Sāli kaisiet, kad gaļa jau ir gatava, jo sāls mēdz sausināt gaļu!
Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.
Cik ilgi un kādā temperatūrā cept?
Lūk, Santa Maria Garšas skolas ceļvedis par dažādu gaļas un zivju veidu gatavošanas ilgumu un ieteicamo iekšējo temperatūru. Ņemiet vērā, ka norādītais grilēšanas ilgums ir aptuvens, jo gaļas gabalu izmēri var atšķirties, tāpat kā gatavotāja gaume. Vieniem patīk labāk sacepta gaļa, citiem mazāk!
Liellopa fileja
30–50 minūtes, 52–55°C vidēji izcepta
Liellopa jostasvietas steiks, antrekots
2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts
Cūkgaļas fileja
30 minūtes, 65–70°C
Hamburgeri
2 minūtes no katras puses, 60–65°C
Jēra gaļas karbonāde
2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C
Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde
3–4 minūtes no katras puses, 80°C
Vistas fileja
10–12 minūtes, 72°C, dzidra sula
Vistas gaļa ar kaulu
15-20 minūtes, 82°C, dzidra sula
Vista
aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula
Laša steiks
3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C
Laša fileja ar ādu
12 minūtes, 48–52°C
Mencas fileja
4–6 minūtes no katras puses, 48–52°C