Piecas receptes diētisku un garšīgu kotlešu pagatavošanai
Kotletes bieži asociējas ar kaut ko ceptu un kaitīgu. Taču ir daudz dažādu veidu, kā pagatavot šo ēdienu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, diētiski un daudzveidīgi.
Tītara kotletes
Tītara gaļa diētiskā un ir lieliska alternatīva vistas gaļai. Tā ir
ļoti maiga un nav trekna, tajā praktiski nav holesterīna, toties ir
daudz fosfora, tātad gandrīz tikpat veselīga kā kvalitatīva
zivs.
Sastāvdaļas:
- 2 tītara fileja;
- 2 ēdamkarotes citronu sulas;
- 1 ēdamkarote skāba krējuma;
- 1 tējkarote sinepes;
- melnie pipari un sāls pēc garšas;
- olīveļļa.
Pagatavošana:
Putnu gaļu samaļ vai smalki sagriež. Pievieno sāli un piparus.
Veido kotleti un liek pannā karstā eļļā un cep apmēram 10 minūtes.
Atsevišķā bļodā sajauc citronu sulu, skābo krējumu un sinepes.
Gatavošanas beigās kotletes pārlej ar šo mērci un pasautē vēl 2
minūtes.
Zivju kotletes
Ļoti veselīgi ir ēst zivis, tai skaitā, ja tās ir pagatavotas
kotletes veidā. Iegaršosies pat tiem, kas ikdienā zivju
ēdienus sevišķi nemīl.
Sastāvdaļas:
- 450 g kartupeļu;
- 350 g zandarta vai citas netreknas zivs;
- 2 tējkarotes tomātu pastas;
- 1 tējkarote sinepes;
- puse sarīvēta citrona miziņas;
- 1 ēdamkarote smalki sagrieztu pētersīļu;
- 1 ēdamkarote sagrieztu diļļu;
- 3 ēdamkarotes miltu;
- 1 ola;
- 4 ēdamkarotes olīveļļas.
Pagatavošana:
Novāra un saputo vārītus kartupeļus tā, lai masa būtu pēc iespējas
gaisīgāka. Pievieno smalki sagrieztu zandarta vai citas zivs
fileju. Kārtīgi sajauc ar kartupeļu masu, pievienojot tomātu pastu,
sinepes, citrona miziņu, pētersīļus, dilles un sāli. Veido
kotletes, apviļājot tās olā un miltos. Cep cepeškrāsnī 200 grādos.
Pārslaka ar citrona sulu un ēd ar zaļajiem salātiem.
Kabaču kotletes
Jebkuras dārzeņu kotletes ir labākā izvēle tiem, kas seko savai
figūrai. Rudenī ideāli piemērots dārzenis šāda ēdiena pagatavošanai
ir kabači. Maz kaloriju, ātri pagatavojamas un ļoti garšīgas.
Sastāvdaļas:
- 500 g kabača;
- 2 burkāni;
- 1 sīpols;
- 2 ķiploku daiviņas;
- 2 ēdamkarotes mannā;
- 250 ml ūdens;
- 1 ēdamkarote zaļumu;
- sāls, pipari
Pagatavošana:
Kabaci sarīvē uz rupjās rīves, nolej lieko sulu un atstāj
nostāvēties uz 10 minūtēm. Nospiež šķidrumu, kas vēl sakrājies pēc
stāvēšanas. Sarīvē un sasmalcina sīpolu un
ķiploku. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolus un
ķiplokus līdz zeltainumam. Smalki sarīvē burkānus. Liek pannā,
kur ir sīpoli un ķiploki, pievieno mazliet ūdens un vāra, pamazām
pievienojot mannā. Vāra 3 minūtes, pa šo laiku ir jāveidojas
viendabīgai pabiezai masai. Piejauc rīvēto kabaci, zaļumus,
garšvielas. Veido kotletes, kuras liek uz paplātes un liek cepties
cepeškrāsnī uz 30 minūtēm 180 grādos.
Brokoļu kotletes
Vēl viens derīgs dārzenis, no kura var pagatavot diētiskas un
veselīgas kotletes.
Sastāvdaļas:
- 1 brokolis;
- 1 ola;
- 2 ēdamkarotes mannā;
- 50 g cietais siers;
- sāls;
- augu eļļa.
Pagatavošana:
Brokoli sadala pa ziedkopām, novāra sālsūdenī un smalki sagriež.
Masai pievieno mannā, sakultu olu un sarīvētu sieru. Veido kotletes
formu un cep uz pannas.
Diētiskās kotletes ar bulguru un kvinoju
Veselīgās un veģetārās graudaugu kotletes.
Sastāvdaļas:
- 140 g kvinoja;
- 140 g bulgurs;
- 100 g parmezāna siers;
- 100 g auzu pārslas;
- 100 g rīvmaize;
- 50 g zaļie loki;
- 4 olas,
- 1 sīpols;
- 3 ķiploku daivas;
- eļļa, sāls, pipari
Pagatavošana:
Graudaugus noskalo un liek vārīties 10 - 15 minūtes. Ūdenim
pievieno sāli. Pēc vārīšanas produktu atdzesē. Sīpolus un ķiplokus
sasmalcina, sarīvē sieru un visu sajauc ar samaltām auzu pārslām.
Sakuļ olas, pārlej tās traukā pie bulgura un kvinojas, pievieno
sasmalcinātus lokus un masu ar auzu pārslām un sieru. Pievieno
sāli, piparus, jauc līdz viendabīgais masai un veido kotletes,
kuras cep karstā eļļā uz pannas.