Ziedkāposta cepetis
Sastāvdaļas
- 4 ķiploka daiviņas
- 1 tēj.k. kaltēta paprikas pulvera
- ½ buntīte svaiga timiāna
- Olīveļļa
- 1 citrons
- 1 liels ziedkāposts (bez lapām aptuveni 1 kg)
- 4 ēd.k. sausa sarkanvīna
- 400 g konservētu tomātu
- 40 g mandeļu skaidiņas
- ½ buntīte svaiga pētersīļa
Pagatavošana
Cepeškrāsni uzsildiet līdz 180ºC grādiem. Piestā lieciet nomizotas
ķiploka daiviņas, kaltētas paprikas pulveri un timiāna lapiņas
(pusi no visas buntītes). Visu kārtīgi saspiediet, pēc tam
pievienojiet olīveļļu un garšvielas pēc savām vēlmēm. Atsevišķā
traukā ierīvējiet pusi citrona mizas. Ziedkāpostam noplūciet lapas,
nedaudz izgrieziet pamatni ar kātu, lai dārzenis stabili stāvētu un
negāztos. Nepieciešams arī iegrieziet krustu tā pamatnē. Piestā
izveidoto paprikas masu uzklājiet uz ziedkāposta un lieciet to
karstumizturīgā traukā ar augstām malām. Apslakiet ar sarkanvīnu un
izspiediet pusi citrona sulas. Visu pārklājiet ar foliju un lieciet
cepties uz stundu, pēc tam cepiet vēl 20 minūtes, bet bez folija
cepurītes.
Pēc tam izņemiet trauku no krāsns, apkārt ziedkāpostam lieciet
sagrieztus tomātus, pāri pārberiet sarīvēto citrona mizu un
atlikušās timiāna lapiņas. Tad ziedkāpostu nepieciešams cept vēl
desmit minūtes, līdz gardums kļuvis zeltaini brūns. Pa šo laiku uz
pannas grauzdējiet mandeļu skaidiņas un, kad jau teju tās ir
pabeigtas, tad pievienojiet sīki sakapātas pētersīļa lapiņas. Visu
maisiet kopā, lai pētersīlis saplok. Pasniedzot ziedkāpostu,
riekstu masu lietojiet kā garšīgu dekoru, un “zaļo cepeti” baudiet
ar sviesta pupiņām, rīsiem vai gardiem kartupeļiem.