Pelēkie zirņi ar speķi
Kāds ir gada nogales klasiskākais ēdiens, kam jārotājas uz katra latviešu svētku galda? Tie ir pelēkie zirņi ar speķi - bezgala vienkārši un viegli pagatavojami. Kas neēd Vecgada vakarā zirņus, tas visu nākamo gadu raudās. Tātad ķeramies pie gatavošanas.
Sastāvdaļas:
- Lielie pelēkie zirņi – 100 g
- Žāvēta gaļa – 30 g
- Sīpols – 1 gabals
- Sāls pēc garšas
- Svaigi malti pipari
Pagatavošana
- Zirņus 4 – 6 stundas mērcē siltā ūdenī, lai tie izvārītos ātrāk un būtu mīksi. Mērcēšanas laikā tie uzbriedīs. Liek vārīties apmtuveni uz stundu, kamēr mīksti. Nolej ūdeni.
- Sāli pievieno vārīšanas beigās, citādi var viegli pārsālīt!
- Žāvēto gaļu sagriež gabaliņos un apcep uz pannas kopā ar sīpoliem. Ber klāt zirņus un apcep sātīgajā mērcītē.
- Zirņus ar mērci pasniedz māla bļodiņās. Klāt dzer rūgušpienu vai kefīru.