Tefteļi, kas kūst mutē! Klasiska, viegli pagatavojama recepte
Sastāvdaļas tefteļiem:
- 500 g malta gaļa (jaukta cūkgaļa un liellopa gaļa)
- 1 sīpols (smalki sagriezts)
- 2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
- 1 ola
- 100 g vārīti rīsi
- 2–3 ēdamk. panēšanas drupatas
- Sāls, pipari pēc garšas
- Zaļumi (dilles, pētersīļi) pēc vēlēšanās
Sastāvdaļas mērcei:
- 2 ēdamk. tomātu pasta
- 300 ml ūdens
- 2 ēdamk. skābais krējums
- 1 sīpols (smalki sagriezts)
- 1 burkāns (sarīvēts uz rupjās rīves)
- 1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta)
- 1 tējk. cukura
- Augu eļļa cepšanai
- Sāls, pipari, garšvielas (lauru lapa, paprika) pēc garšas
Pagatavošana
Tefteļu masas pagatavošana:
Bļodā sajauc malto gaļu, vārītus rīsus, olu, smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku. Pievieno panēšanas drupatas, sāli, piparus un zaļumus. Kārtīgi samaisa, lai masa būtu viendabīga. No iegūtās masas veido vidēja lieluma tefteļus (aptuveni 4–5 cm diametrā).
Tefteļu apcepšana:
Pannā uzkarsē augu eļļu un apcep tefteļus no visām pusēm līdz zeltainai garozai (tiem nevajadzētu būt pilnībā gataviem). Pārliek uz šķīvja.
Mērces pagatavošana:
Tajā pašā pannā apcep sīpolu un burkānu līdz tie mīksti. Pievieno tomātu pastu, samaisa un gatavo 1–2 minūtes. Ielej ūdeni, pievieno skābo krējumu, ķiploku, cukuru, sāli, piparus un garšvielas. Kārtīgi samaisa.
Tefteļu sautēšana:
Pannā ar mērci liek apceptos tefteļus un zem vāka sautē uz lēnas uguns apmēram 20–25 minūtes. Gatavošanas beigās pagaršo mērci – ja nepieciešams, pievieno garšvielas.
Pasniedz karstus ar piedevām pēc izvēles: kartupeļu biezeni, makaroniem vai rīsiem. Rotā ar svaigiem zaļumiem.