Mīklas veltnis ar spinātu pildījumu
Ja ēdienam tiek izmantoti saldēti spināti, tos kopā ar 1/8
tējkarotes sāls 5 minūtes karsē pannā. Svaigiem spinātiem lapas
norauj no stiebriem, nomazgā un, nepievienojot papildus ūdeni vai
citu šķidrumu, 15 minūtes karsē nenoslēgtā traukā. Karsēšanu
beidzot, spinātiem jābūt mīkstiem. Tiem nospiež lieko mitrumu un
sakapā. Sīpolus apcep 1/4 glāzē sviesta, līdz tie kļūst gaiši
zeltaini, pievieno šķiņķi un karsē vēl 30 sekundes.
Tad pievieno sasmalcinātos spinātus un turpina karsēt 2-3 minūtes,
līdz pārējās sastāvdaļas uzsūkušas visu sviestu. Pannas saturu
pārliek dziļā bļodā, pievieno biezpienu, 1 glāzi rīvēta siera,
muskatriekstu un olas dzeltenumu. Maisa ar dakšiņu, līdz visas
sastāvdaļas labi sajaukušās. Pēc garšas pieber sāli.
Makaronu mīklu pagatavo un izveltnē plānu kā papīrs. Pildījumu liek
uz mīklas plāceņa, sākot 5 cm no tuvākās malas. Pie pārējām malām
atstāj 0,5 cm platu, brīvu strēmeli. Piecus centimetrus plato malu
pārloka pāri pildījumam un plāceni satin veltnī. Veltni cieši ietin
marlē un nosien abus galus ar auklu. Veltni liek garenā, dziļā,
ugunsizturīgā traukā, pārlej ar 4 litriem ūdens, pieber 1
ēdamkaroti sāls un vāra 20 minūtes. Veltni izceļ no ūdens, vēl
karstu iztin no marles un atdzesē. Sakarsē cepeškrāsni.
Kamēr pildītais mīklas veltnis dziest, bešamela mērci sajauc ar
tomātu mērci. Atdzisušu veltni sagriež apmēram 2 cm biezās šķēlēs
(kā cepeti), liek ugunsdrošā traukā, pārlej ar abu mērču
"kokteili", pārkaisa ar rīvētu sieru un piciņās uzliek atlikušās 2
ēdamkarotes sviesta. 15 minūtes cep cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas
6-8 minūtes ļauj nostāvēties.
Marčella Hazana. Itāļu virtuve. Jumava, 1995.
Sastāvdaļas
- Vidēji bieza bešamela mērce no 1 gl. piena, 2 ēd. kar. sviesta, 1 1/2 ēd. karotes miltu, 1/8 tējk. s
- Vai saldētas spinātu lapas - 600.gr
- Tomātu mērce
- Sviests - 6.ēd. karotes
- Sasmalcināti sīpoli - 1.ēd. karote
- Sasmalcināta, nežāvēta šķiņķa - 1/2 līdz 4.ēd. karotes
- Svaiga pilnpiena biezpiena - 1.glāze ar kaudzi
- Svaigi sarīvēta parmas siera - 1.glāze
- Muskatrieksts - 1/4.tējkarote
- Olas dzeltenums - 1
- Mājās gatavotas makaronu mīklas plācenis (no 2 olām un 1 1/2 gl. miltu)
- Svaigi spināti - 1.kg