Cūkas cepetis
Šķiņķi notīra, ierīvē ar sāli un ar ādas pusi uz leju liek cepešpannā. Šķiņķim apakšā paliek tīrus lapu koku skaliņus vai strēmelītēs sagrieztas notīrītas garšas saknes un burkānu, pārlej nedaudz ūdens un liek cepeškrāsnī straujā siltumā cepties. Kad gaļa apcepusi brūna, vēl pielej buljonu vai vārošu ūdeni un cepšanu turpina lēnākā siltumā. Pusmīkstu cepeti apgriež ar ādiņu uz augšu, pēdējo sagriež ar asu nazi nelielos kvadrātiņos un cep, aizvien aplaistot, gatavu. Lai āda būtu mīkstāka, tad cepšanas laikā vairākas reizes pārziež ar sviestu. Gatavu cepeti atdzesē. No pannas atvārījuma pagatavo aspiku. Aukstu cepeti sagriež plānās, glītās šķēlītēs, sakārto mazākās cepešbļodās, rotā ar zaļumiem, aspiku, skābiem gurķiem, pasniedz ar jāņogu vīna mērci un dažādiem sakņu salātiem.
Recepte no grāmatas Mājturība : Kaucmindes mājturības semināra absolventu biedrības rakstu izlase. - Rīga : Scientiae, 1991.
Sastāvdaļas
- Sāls
- Buljons vai ūdens.pēc vajadzības
- Cūkas šķiņķis - 1.gab
- Garšas saknes