Cepts cālis ar ķiplokiem, rozmarīnu un baltvīnu
Pannā uzkarsē sviestu un eļļu un, kad sviests uzputo, liek tajā cepties četrās daļās sagrieztu cāli, rozmarīnu un ķiploku. Gabali jāliek ar ādu uz leju. Cālim jābūt apceptam zeltaini brūnam, bet ne piededzinātam. Ja ķiploki sāk piedegt, tos noņem no pannas. Pieber krietnu šķipsnu sāls, piparus un pielej vīnu, 2-3 minūtes strauji vāra, tad samazina liesmu un turpina sautēt apmēram 30 minūtes. Ja šķidrums iztvaikojis, pielej 2-3 ēdamkarotes karsta ūdens. Cāļa gaļai jābūt ļoti mīkstai. Gabalus liek iepriekš sasildītā traukā, no mērces izņem ķiploku, pielej pāris karošu ūdens, uzkarsē un pārlej cālim.
Itāļu virtuve/Marčella Hazana.- Jumava,1995
Sastāvdaļas
- Svaigi samalti pipari - 6.šķipsniņas
- Sāls pēc garšas
- Neliels rozmarīna zariņš vai 1/2 tējk. kaltētu rozmarīna lapu
- Apmēram 1 kg smags cālis
- Ķiploku daiviņas - 2 - 3.gab
- Augu eļļa - 2.ēd. karotes
- Sviests - 2.ēd. karotes
- Sausais baltvīns - 1/2.glāze