Kartupeļu biezenis
Kartupeļus nomizo, lielākos sagriež, liek verdošā ūdenī, piemet sāli un izvāra mīkstus, ūdeni nokāš, kartupeļus nosusina. Ar koka stampiņu, īpašu biezeņu spiedi vai elektrisko mikseri kartupeļus sastrādā biezenī. Uzvāra pienu. Pa daļām pakāpeniski to pielej kartupeļiem, pieliek sviestu un masu saputo. Kad tā palielinājusies apjomā, biezeni izliek paredzētajā traukā, pārkaisa ar zaļumiem. Pasniedz kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem vai kā patstāvīgu ēdienu ar dažādām mērcēm (sīpolu, sēņu u.c.). Biezenim var pievienot vārītus burkānus, kāļus, zaļos zirnīšus u.c. dārzeņus, arī tos sastrādā viendabīgā masā.
Sastāvdaļas
- Sviests - 1.ēdamk.
- Kartupeļi - 1.kg
- Piens - 1.glāze
- Vārīta liellopa mēle