Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Teju katrā mājā, klājot Ziemassvētku galdu, tiek godā celti štovēti kāposti. Tos var pagatavot dažādi, visbiežāk, štovēšanas procesā kāpostiem tiek pievienota patrekna gaļa, taču tas nav īpaši veselīgi, jo īpaši cilvēkiem, kuri slimo ar cukura diabētu. Štovējot kāpostus pēc šīs receptes, tos droši var ēst arī diabētiķi.
Štovēti kāposti 8 porcijām
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- aptuveni 3 kg skābētu kāpostu
- 2 - 3 apelsīni
- brūnais cukurs (vēlams Muskavado)
- 1 ēdamkarote ķimeņu ( ja kāpostiem tās nav iepriekš pievienotas)
1 porcijā 23,0 kcal. Olbaltumvielas-6,75; Tauki: 0,05; Ogļhidrāti – 12,78
Pagatavošanas gaita:
1. Lielā katlā liek kāpostus, pievieno ķimenes un pārlej ar 500 ml ūdens. Visu uzvāra un pusstundu atstāj sautēties uz lēnas uguns.
2. Apelsīnus nomazgā un izspiež no tiem sulu, ko pievieno kāpostiem. Pievieno cukuru, samaisa un turpina uz nelielas liesmas gatavot aptuveni 1,5h.
3. Visu sautēšanas laiku katls ir jāuzmana, ik pa brīdim kāpostus apmaisot. Ja katla dibenā šķidrums ir izvārījies, tad jāpielej vēl nedaudz ūdens, citādi kāposti piedegs.
4. Kāpostus pasniedz kopā ar cepeti.
Vēl svētku galdā cukura diabētiķi var celt Siera kūku. Recepte šeit.