3 vienkāršas glazētu dārzeņu receptes
Ja laika īr pavisam maz, ir izeja – visus dārzeņus var
vienlaikus glazē vienā pannā. Vienīgi bietes nevajag likt kopā ar
citiem dārzeņiem, jo tad tās sakrāsos pārējos dārzeņus rozā
tonī.
Vispiemērotākie glazēšanai ir tie dārzeņi, kas jau no dabas ir ar
saldenu garšu. Piemēram, burkāni, jaunie, maigie, kolrābji un
atsevišķu šķirņu sīpoli. Cukura vai medus glazūra piešķir
tiem sevišķi apetītīgu izskatu un interesantu garšu. Mazos dārzeņus
glazē veselus, lielākos sagriež tēs vai arī ar meloņu dobjamo
karoti izveido apaļas bumbiņas. Klasiskais paņēmiens ir vienkāršs —
vispirms dārzeņus izvāra un mīkstākos blanšē, pēc tam karsē vai nu
tajā pašā šķidrumā, kam pievienotas garšvielas un medus vai cukurs,
vai arī nokāš un karsē karamelizētā cukura vai medus maisījumā, Uz
500 gramiem dārzeņu ņem 30 līdz 45 gramu sviesta un 1
tējkaroti cukura vai medus. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.
Glazēti dārzeņi garšo sevišķi labi, ja tiem pārkaisa sakapātus
zaļumus, piemēram, pētersīļus vai piparmētras.
Glazēti kartupeļi
Gatavošana: 30 minūtes
1 kg mazu kartupelīšu
100 g brūnā cukura
100 g sviesta
sāls
Kartupelīšus ar visu mizu izvāra mīkstus atdzesē un nomizo. Lielā
pannā cukuru, pievieno sviestu un maisa līdz izveidojas sīrupains
šķidrums. Ieber kartupelīšus un maisot cep, līdz tie kļuvusī
brūngani un ja vēlies, pirms glazēšanas ar sāli.
Glazēti burkāni ar sinepēm
Gatavošana 25 minūtes
450 g mazu burkānu
25 g sviesta
2 ēdk. medus
120 ml sidra (sausā)
60 ml dārzeņu buljona vai ūdens
1 tējk. Dižonas sinepju
1 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu
Notīrītus burkānus izvāri sālsūdenī gandrīz mīkstus, nokās. Pannā
izkausē sviestu, iemaisi medu, pievieno no burkānus un pāris
minūtes glazē. Burkānus izņem. Pannā ielej sidru un buljonu un
uzvāri. Iemaisi sinepes, neuzliekot vāku, turpini sautēt vēl 10 -
12 minūtes. Liec burkānus uz šķīvja, pārlej ar iebiezināto sinepju
mērci un pārkaisi ar pētersīļiem.
Glazēti rožkāposti ar pīniju kodoliem
Gatavo, 25 minūtes
600 g jaunu mazu rožkāpostu
100 g sviesta
40 g cukura vai medus
1/8 I ūdens
30 g pīniju kodolu
sāls
Katliņā izkausē 50 g sviesta. Pievieno cukuru vai medu un maisot karamelizē. Pieber notīrītus rožkāpostus un pielej tik daudz ūdens, lai kāposti būtu pārsegti. Pieber sāli un uz mazas uguns sautē gatavus. Noņem katlu no uguns un pievieno atlikušo sviestu, sakapātu mazos gabaliņos. Pašūpo katliņu tā, lai sviests savienojas ar šķidrumu. Pasniedzot, apkaisa ar sakapātiem pīnju kodoliem.
Padomi no žurnāla "100 Labi Padomi"