Mārtiņa Rītiņa gaļas bumbiņu recepte... bez gaļas. Izmēģini!
Atzīmējot Zviedru tradicionālo gaļas bumbiņu dienu, ko svin 23. augustā, pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš rosina izvēlēties tikpat gardu, bet dabai draudzīgāku alternatīvu, gaļas vietā baudot augu bumbiņas. Pēc viņa receptes pagatavotās bumbiņas jau no šodienas var nogaršot IKEA restorānā vai pagatavot mājās.
Gaļas bumbiņas ir tradicionāls zviedru ēdiens, ko iemīļojuši arī Latvijas iedzīvotāji. Tagad šefpavārs, gardēdis, Slow Food biedrības vadītājs Latvijā un ekoloģiska dzīvesveida piekritējs Mārtiņš Rītiņš aicina pamēģināt alternatīvu – bumbiņas, kas garšo kā gaļa, lai arī gaļas tajās nemaz nav.
Jaunās augu bumbiņas ir pagatavotas no zirņu olbaltumvielām, auzām, kartupeļiem, sīpoliem un āboliem, un garšas ziņā ir spēcīgs konkurents jau labi pazīstamajām gaļas bumbiņām, turklāt arī struktūras ziņā līdzinās gaļai.
Tās var droši pasniegt cilvēkiem, kas neēd gaļu vai kas veselības vai ilgtspējas apsvērumu dēļ vēlētos dažādot ēdienkarti.
Augu bumbiņas ar lapu kāpostiem, brūklenēm un jaunajiem kartupeļiem
4 porcijas
Nepieciešams
• 1 iepakojums IKEA HUVUDROLL augu bumbiņu (500 g)
• Sāls un svaigi malti melnie pipari
• 2 ēdamkarotes olīveļļas (tajā vispirms apcep ķiploka šķēlītes, pēc tam augu bumbiņas)
• 1 ķiploks
• 1 liela sauja lapu kāpostu ar izgrieztiem kātiem
• Rozmarīns (kaltēts vai svaigs)
• 200 g brūkleņu (saldētu vai svaigu)
• Nelieli jaunie kartupeļi (vārīti)
• Sviests cepšanai
• Kapāti pētersīļi garnēšanai
• Ķiploku čipsi garnēšanai
Pagatavošana
Ķiploku čipsi (var pagatavot iepriekš)
1. Sagriezt ķiplokus plānās šķēlītēs.
Cept karstā olīveļļā, līdz tās gaiši apbrūnē. Nepārcept – pārceptam ķiplokam ir rūgta piegarša.
2. Uzlikt ķiplokus uz virtuves dvieļa, lai nosusinātu. Eļļu, kurā ceptas ķiploku šķēlītes, izmanto bumbiņu cepšanai.
Augu bumbiņas
1. Atlaidināt augu bumbiņas.
2. Rupji sagriezt pāris ķiploka daiviņu, saspaidīt ar sāli viendabīgā masā.
3. Ielikt bumbiņas bļodā kopā ar ķiploka un sāls masu, pārkaisīt ar rozmarīnu un pārliet ar olīveļļu.
4. Apbrūnināt bumbiņas karstā pannā.
5. Pievienot lapu kāpostus un brūklenes un apcept, līdz lapas kļūst mīkstas un brūklenes izšķīst. Var pievienot pāris ēdamkarotes ūdens.
6. Atsevišķi apcept sviestā vārītos jaunos kartupeļos, pievienot bumbiņām, kāpostiem un brūklenēm.
7. Pasniegt gatavo ēdienu bļodā, garnēt ar ķiploku čipsiem un kapātiem pētersīļiem.