Mencas veltnis

FOTO: Shutterstock.com

Mencas fileju (bez ādas un asakām) samaļ kopā ar svaigu vai žāvētu speķi un pienā izmērcētu baltmaizi. Masai pievieno olu, sāli, piparu, sviestā apceptus sasmalcinātus sīpolus, skābo krējumu, atlikušo pienu un labi sastrādā. Masu uzliek uz ietaukota pergamenta papīra, ko satin, izveidojot veltni, pārsien ar auklu, liek verdošā sālsūdenī un lēni vāra 25 - 30 minūtes. Gatavu veltni atbrīvo no auklas un pergamenta, sagriež porciju gabalos un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, svaigiem dārzeņiem, krējuma un olu mērci.

Mērce: olu dzeltenumu un krējumu ielej katliņā un ūdens peldē karsē, nepārtraukti maisot ar putu slotiņu, līdz mērce sabiezējusi; tad pakāpeniski pievieno sviestu, sāli, sarkanos piparus, pielej vīnu un izberž caur sietiņu.

 

Recepte no grāmatas: Ēdīsm garšīgi. Ziema/No Ņinas Masiļūnes receptēm. – Rīga: Jumava

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Mencas fileja - 200.g
  • Baltmaize - 15.g
  • Olas - 1/4.gab
  • Speķis - 15.g
  • Skābs krējums - 10.g
  • Sviests - 5.g
  • Piens - 20.g
  • Sīpoli - 20.g
  • Sāls, maltie pipari - 20.g
  • krējuma un olu mērce:
  • Saldais krejums - 100.g
  • Olu dzeltenumi - 1 - 2.gab
  • Sviests - 10.g
  • sarkanie pipari, sāls
  • Baltvīns - 10.g