Patiešām gardas un ātri pagatavojamas zivs ēdienu RECEPTES
Jaunā gada svētku galds nav iedomājams bez zivs, un restorāna cienīgu maltīti iespējams pagatavot patiešām ātri un vienkārši. Savas īpašās zivs pagatavošanas receptes atklāj šefpavārs Normunds Baranovskis.
Zivs maisā
2 porc., 15 min
Vajadzēs:
- 2 X 180 g zivs filejas (pēc izvēles)
- 1 tējk. paša gatavotās universālās garšvielas (sāls, cukurs, citronskābe)
- 1 sauja zaļumu, garšaugu
- 4 šķēles apelsīna
- 2 tējk. sviesta
- 2 x A4 lieluma loksnes cepamā papīra
Gatavošana
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
- Nogriež A4 formāta cepampapīru, liek dažas šķēles apelsīna, pa virsu zivs fileju, garsvielas un sviestu. Ietin maisu un aizsprauž ar koka knaģi.
- Cep 12 minūtes.
- Pasniedz ar savām iecienītākajām piedevām.
Krāsnī cepta varavīksnes forele
1 porc., 20 min
Vajadzēs:
- 1 gab. 350 g veselu zivi
- 1 ēdamk. sviesta
- pēc garšas sāli
- 2 zarus timiāna
- 1 zaru rozmarīna
- 1/2 citrona
- 1 daivu ķiploka
Gatavošana
- Notīra zivi un nosusina.
- Apsmērē ar sviestu no ārpuses un iekšpuses. Apber ar sāli un pipariem. Vēderā liek timiāna un rozmarīna zariņus. Ieliek arī ķiploku. Ja ir vēlme, zivi var apsiet ar striķi.
- Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, 190 grādos 15 minūtes.
- Pasniedzot pārslaka ar citrona sulu.
Zivju vira
Vajadzēs:
Buljonam
- zivs atgriezumus ( asakas, asti, galvu, ādu) – 2 zivis pēc izvēles
- 2 gab. burkānus
- 3 kātus selerijas
- 1 ķiploku
- 1–2 sīpolus
- 300 ml paprikas mērci
- 2 l ūdens
- čili, ja nepieciešams
- 1 gab. apelsīna (miza un sula)
- garšvielu maisījums un sāls pēc izvēles.
Pasniegšanai
- 1 burkānu
- 2 seleriju kātus
- 400 g zivs filejas pēc izvēles
- 4 gab. kartupeļu
- 2 saujas zaļumu
Gatavošana
- Zivi un dārzeņus nedaudz apdedzina.
- Novāra buljonu, liekot visas sastāvdaļas katlā. Vāra vismaz 1 h, tad nokāš.
- Liek katlu ar buljonu atpakaļ uz plīts un vāra, pievienojot dārzeņus., līdz tie mīksti.
- Tagad pievieno sagrieztas zivs filejas un vāra vēl 5 minūtes.
- Pievieno zaļumus un pasniedz.
Foreles karpačio ar trifeļu garšas majonēzi
15 min., 1 porc.
Vajadzēs:
- 180 g foreles filejas
- 30 g provansas majonēzes
- 15 ml olīveļļas ar trifeļu garšu
- 1/2 gab sarkanā sīpola
- 3 gab. kaperu
- 1 kāts sīpolloku
- 2 saujas mikrozaļumu
- sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas
- 1/2 gab. laima
Gatavošana
- Foreles fileju sagriež plānās šķēļēs un kārto starp pārtikas plēvēm. Izmantojot rulli, izrullē to plānāku.
- Noņem vienu plēvi un pārvieto plānās foreles šķēlītes uz šķīvja.
- Sagriež sīpollokus un sīpolu mazos gabaliņos un pārber pār karpačio, pievieno sāli un piparus, mikrozaļumus.
- Sajauc majonēzi ar trifeļu eļļu un nedaudz laima sulas.
- Uzspiež majonēzes aplīšus uz karpačio un pasniedz.
Ātrais zivs pīrāgs
2 pers., 30 min
Vajadzēs:
Pīrāgam
- 2 loksnes (200 g) kārtainās mīklas
- 1 olu
- 1 kubiņu atsalušu maltu spinātu “Rimi”
- 2 saujas rīvēta siera (ieteicams izvēlēties mocarellas tipa sieru)
- 2 x 100 g zivs filejas (pēc paša ieskatiem)
- 2 šķipsnas sāls
Pasniegšanai
- 200 g zaļo zirnīšu “Rimi” (saldēto)
Mērcei
- 3 ēdamkarotes kvalitatīvas majonēzes
- 1 tējkaroti mārrutku
- 1 sauju pētersīļu (sakapātu)
Gatavošana
- 2 minūtes atlaidina mīklas loksnes, tad pārgriež uz pusēm, lai veidojas 4 četrstūri. Divus no tiem liek pannā uz cepampapīra un no vienas puses apsmērē ar sakultu olu.
- Uz apsmērētajiem gabaliem to centrā liek nosusinātus spinātus un sieru (to apjomu vajag sadalīt četrās daļās). Pa virsu centrā liek zivs fileju, apkaisa ar sāli, tad pa virsu atkal liek spinātus un sieru.
- Atlikušos mīklas četrstūrus izrullē 3–4 centimetrus platākus un liek pāri pildījumam. Izmantojot dakšu, malas pieplacina. Apsmērē abus pīrāgus ar olu. Mīklas virspusē iegriež dažus caurumus, lai mitrumam un liekajam gaisam būtu, kur aizplūst.
- Pīrāgi jācep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, 175 grādos 20–25 minūtes, atkarīgs no pīrāga izmēra.
- Pirms pasniegšanas zaļos zirnīšus aplej ar verdošu ūdeni un patur 2 minūtes. Sajauc mērci, savienojot sastāvdaļas.
- Pasniedz siltu.