Pildīts kalmārs baltvīna mērcē
6 personām:
6 lieli kalmāri
Pildījums:
1 ēd.kar. olīveļļas
2 ēd.kar. sasmalcinātu pētersīļu
1/2 tējk. (vai vairāk - pēc garšas) sasmalcinātu ķiploku
1 saputota ola
2 1/2 ēd.kar. svaigi sarīvēta Parmas siera 1/4 gl. rīvmaizes
1/2 tējk. sāls
6 šķipsniņas svaigi samaltu piparu
Sautējamais šķidrums: olīveļļa
4 ķiploka daiviņas
1/2 gl. sagrieztu, savā sulā konservētu tomātu (ar sulu) 1/2 tējk.
sasmalcinātu ķiploku 1/4 gl. sausā baltvīna
Kalmārus notīra un nomazgā.
Kalmāra taustekļus sīki sasmalcina un sajauc kopā ar visām
pildījuma sastāvdaļām. Pildījumā jābūt pietiekamam daudzumam
olīveļļas, lai masa nedaudz spīdētu.
Pildījumu sadala 6 vienādās daļās un ar karoti sapilda kalmāra
maisiņus (astes daļā). Pildījumu nedrīkst likt pārāk daudz, jo
kalmārs vāroties saraujas un var pārplīst. Katra maisiņa atvērumu
aizšuj ar adatu un diegu. Pēc tam adatu noliek tālu drošā vietā,
lai tā nejauši neiekļūtu mērcē.
Katlā ielej eļļu tā, lai veidotos 1/2 cm biezs slānis, sakarsē tajā
ķiploku daiviņas un, kad tās kļūst brūnas, izņem. Uz pannas liek
kalmāra maisiņus, apbrūnina no abām pusēm, pievieno tomātus un to
sulu, sasmalcinātus ķiplokus un vīnu. Pannai uzliek vāku un sautē
30-40 minūtes uz ļoti lēnas uguns. Kalmāra gatavību pārbauda ar
dakšiņu - tam jābūt pilnīgi mīkstam.
Izsautētu kalmāru noliek uz griežamā dēļa atdzesēties. Atdzisušiem
kalmāra maisiņiem nogriež aizšūto daļu un sagriež pārējo 1 cm
biezās šķēlēs. Katru sagriezto maisiņu liek uz atsevišķa sasildīta
šķīvja un pārlej ar karstu mērci. Pasniedz nekavējoties.
Recepte no grāmatas: Itāļu virtuve/Marčella Hazana.- Jumava,1995
Sastāvdaļas
- Kalmāri
- Olīveļļa
- Ķiploki
- Pētersīļi
- Ola
- Parmas siers
- Sāls, pipari
- Konservēti tomāti
- Baltvīns