Saldo kartupeļu biezzupa ar apelsīnu un zilo sieru
Mazliet eksotiska garša, ko labi papildina rozmarīns.
4–6 porcijas
30 minūtes sagatavošanai
1. Katliņā izkausē sviestu. Ķiploku sīki sakapā, sīpolu sagriez
mazos gabaliņos. Abus liec sviestā un pāris minūšu sautē, bet
nesacep brūnus. Saldos kartupeļus nomizo, sagriez gabalos un liec
katlā. Visu samaisi, pielej tik daudz vāroša ūdens, lai dārzeņi
būtu tik tikko nosegti. Pievieno buljona kubiņu un rozmarīna
zariņu, uzliec katlam vāku un vāri 5–10 minūtes, līdz kartupeļi
mīksti.
2. Pagaršo, vai pietiek sāls, ja ne, sasāli zupu. Iekaisi piparus
un izspied katlā sulu no apelsīna.
Ļauj, lai uzvārās, un tad ar stampiņu saspaidi dārzeņus. Nevajag
pūlēties dabūt zupu viendabīgu, lai paliek dārzeņu gabaliņi.
3. Pasniedzot katrā šķīvī iedrupini mazliet zilā siera – tas
patīkami kontrastēs ar zupas saldeno garšu.
Ņem vērā!
• No zilajiem sieriem labāk izvēlies mīkstāku šķirni, piemēram,
gorgonzolu. Tas ātrāk kusīs, pievienojot garšu buķetei savu
aromātu.
• Ja ir pie rokas, noteikti izmanto nevis ūdeni un buljona kubiņu,
bet īstu, mājās gatavotu buljonu.
• Pie zupas labi garšos ceptas siermaizītes.
Recepte: Ieva Salmane, stils Ilze Dušele, žurnāls Garšīgs
Sastāvdaļas
- Sviests - 2.ēd.k.
- Ķiploks - 2.daiviņas
- Sīpols - 1.gab
- Saldie kartupeļi (kopā ap 600g) - 2.gab
- Buljona kubiņš - 1.gab
- Rozmarīns - 1.zariņš
- Sāls - 1.tējk.
- Apelsīns - 1.gab
- Zilais siers - 100.g
- Malti pipari