Veģetārais borščs

Šis zupas pagatavošanai vienmēr izmanto tikai svaigas, nevis iepriekš novārītas bietes – tas ir ļoti svarīgs labas garšas priekšnoteikums.
Ja garšo, zupā var likt arī svaigu kāpostu, papriku un novārītas baltās vai adzuki pupiņas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja garšo, zupā var likt arī svaigu kāpostu, papriku un novārītas baltās vai adzuki pupiņas.

Sastāvdaļas:

6 porcijas

Gatavošanas laiks ~ 45 minūtes

  • 1 tējk. sāls
  • 2 gab. lauru lapas
  • 1 tējk. malts koriandrs
  • 1 tējk. malti melnie pipari
  • 2 vai 3 gab. krustnagliņas
  • 1 tējk. cukurs
  • 2 ēdamk. tomātu pasta vai mērce
  • 2 ēdamk. citronu sula
  • 2 gab. svaigas bietes
  • 1 gab. svaigs burkāns
  • 3 vai 4 gab. kartupeļi
  • 2 l ūdens
  • augu eļļa

 

Gatavošana

Reklāma
Reklāma
  1. Bietes un burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos kubiņos.
  2. Katlā, kurā vārīsies zupa, uzkarsē dažas ēdamkarotes eļļas, karstajā eļļā liek bietes un maisot apcep 2-3 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  3. Tikmēr pannā uzkarsē vēl dažas karotes eļļas un ātri apcep krustnagliņas. Līdzko tās uzpūšas un sāk smaržot, pieber koriandru, piparus, lauru lapas. Vienu reizi apmaisa, tūdaļ liek sarīvētos burkānus un vēlreiz labi apmaisa, lai sajauktu ar garšvielām. Ja zupai tiks pievienota paprika, to apcep reizē ar burkāniem.
  4. Ik pa laikam apmaisot, burkānus sautē 5-7 minūtes: tiem nevajadzētu apgrauzdēties brūniem, bet gan sautēties mīkstiem un kļūt spilgtāk oranžiem.
  5. Kamēr burkāni sautējas, bietēm pielej ūdeni. (Ja vārītas pupiņas, izmanto ūdeni, kurā tās vārījās – garša būs vēl bagātīgāka. Ja pievienosi kāpostus, liec tos klāt šajā brīdī).
  6. Zupai pievieno burkānus ar visām garšvielām un eļļu, kurā tie sautējas.
  7. Kad ūdens uzvārās, zupā liek kartupeļus un pieber sāli, ja paredzēts – arī novārītas pupiņas. Līdzko kartupeļi gatavi, zupai pievieno tomātu pastu vai mērci, citrona sulu, cukuru. Nogaršo – zupai jābūt patīkamai, viegli saldskābai: pēc vajadzības pievieno vēl sāli, cukuru vai citrona sulu.

 

Pasniedz ar rupjmaizi, pēc vēlēšanās var pielikt arī karoti skāba krējuma.

 

Recepte no grāmatas: Latvijas veģetārieša rokasgrāmata / Dita Lase. – Rīga: Jumava, 2010

Saistītie raksti