Gatavošana pa soļiem – biešu zupa jeb borščs
Sastāvdaļas:
- kartupeļi
- burkāni
- sīpoli
- gaļa un kauliņi – 300g
- sarkanās bietes – 2 gab
- svaigs kāposts – 300g
- ķiploks – 4 daiviņas
- citrons – 1/2gab
- sāl, pipari, lauru lapas, pētersīļi
- sviests – 50g
- tomātu mērce – 2ēd.k.
- eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- 3l katlā liekam vārīties gaļu un kauliņus. Vārām buljonu. Pa to laiku sagatavojam dārzeņus.
- Uz rupjas rīves sarīvējam sarkanas bietes, bet var arī sagriezt salmiņos.
- Uz rupjas rīves sarīvējam burkānu.
- Sīki sagriežam sīpolu.
- Arī kāpostu smalki sagriežam.
- Kartupeļus sagriežam mazos kubiņos.
- Uz karstas pannas liekam sviestu, apcepam sīpolus, pievienojam burkānus un mazliet pasautējam kādas 10 minūtes.
- Uz citas pannas lejam eļļu, liekam sarkanās bietes un uz lielas uguns apcepam 5 minūtes, tad uguni uztaisām mazāku un sautējam vēl 5 minūtes. No 1/2 citrona izspiežam sulu uz bietēm. Sautējam 3 – 5 minūtes un tad pievienojam 2 ēd.k. tomātu mērci. Sautējam vēl 5 minūtes.
- Kad gaļa katliņā ir mīksta, to ņemam ārā un sagriežam mazākos gabaliņos. Liekam atpakaļ katlā.
- Katlā liekam kartupeļus un kāpostus. Pievienojam garšvielas. Vāram ap 15 minūtēm.
- Tad pievienojam sīpolus ar burkāniem un bietes. Vāram līdz viss mīksts.
- Beigās pievienojam ķiploku, izspiestu caur spiedi. Katliņu atstājam 15 minūtes, lai ievelkas.
- Lai zupai būtu spilgtāka krāsa jāpievieno citronu sula.
Lai labi garšo!