Aukstajā laikā ir jāsildās ar zupu! 3 sātīgu vācu zupu receptes
Klasiskie Vācijas zupu mēneši ir no decembra līdz martam; katrs pilsonis tad izēdot vidēji simt šķīvjus, un vislabprātāk to dara sestdienās, - par to pārliecinājies Vācu zupu institūts, kas pēta itin visu, kas saistīts ar šo jomu.
Zupu klāsts vāciešiem ir plašs, garšu kombinācijas pat šķietami nesavienojamas, taču viens gan ir kopīgs visām, proti, zupām jābūt sātīgām un barojošām.
Ja nepietiek gaļas aizdaram, stiprumu un sātu dod alus. Tāpēc alus zupas jau kopš viduslaikiem ir vienas no visiecienītākajām, turklāt nevis pusdienās vai vakariņās, bet jau brokastīs.
Par vāciešu mīlestību uz zupu liecina neskaitāmās pavārgrāmatas ar vecmāmiņu, klostera un dažādo agrāko gadsimtu veselības kopēju receptēm, pēc kurām pieprasījums aug tikpat strauji, cik pēc moderniem novājēšanas padomdevējiem.
BERLĪNES KARTUPEĻU ZUPA
Kartupeļu zupas Vācijā ir iecienītas kopš seniem laikiem, un mēdz teikt, ka gandrīz vai katrs ciems var lepoties ar savu oriģinālo recepti. Berlīnieši to gatavo ar speķi
un ķimenēm. Ja šķiet, ka ķimeņu par maz, tās var pārkaisīt arī jau šķīvī ielietai zupai.
Sastāvdaļas:
4 personām
Gatavošana 40 minūtes
500 g gabaliņos sagrieztu kartupeļu
1 šķēlītēs sagriezts burkāns
mazos gabaliņos sagriezta pētersīļa sakne
1 liels, sakapāts sīpols
200 g gabaliņos sagriezta caurauguša šķiņķa
1 ēdk. eļļas
1 ēdk. sviesta
25 ml saldā krējuma
2 šķēles baltmaizes, sagrieztas gabaliņos
2 ēdk. Sakapātu kārveļu
1 ēdk. Sakapātu pētersīļu
1 ēdk. sakapāta lupstāja
1 lauru lapa
1 tējk. ķimeņu
sāls
1,5 l buljona
Gatavošana:
I. Katlā sakarsē eļļu, ieber šķiņķa gabaliņus un apcep. Izkausētajam un apceptajam
šķiņķim pievieno sīpolus, pētersīļus, burkānus un kartupeļus un dažas minūtes
pasautē.
2. Dārzeņiem pielej buljonu, pieliec lauru lapu, pieber ķimenes un sāli. Katlam uzliec
vāku un uz mazas uguns vāri aptuveni 20 minūtes. Tad zupu sablenderē, iemaisi
saldo krējumu un kapātos zaļumus.
3. Pannā izkausē sviestu, ieber baltmaizes gabaliņus un apcep zeltaini dzeltenus. Lej zupu sasildītos šķīvjos un katrā ieber nedaudz grauzdiņu.
BAVĀRIEŠU ALUS ZUPA
Laba zupa spēj darīt brīnumus, - tā uzskata bavārieši un kā piemēru min alus zupu. To
ēdot ikreiz, kad cilvēkam nepieciešams atjaunot spēkus.
Alus gan šajā, gan citās zupās lielā mērā pilda buljona funkcijas, vienīgi garša ir mazliet rūgtena, un rutks piešķir tai vēl savdabīgāku niansi.
Sastāvdaļas:
4 personām
Gatavošana 40 minūtes
½ l tumšā alus
1 l gaļas buljona
1 ēdk. eļļas
2 puravi, sagriezti gredzenos
2 seleriju kārti, sagriezti gabaliņos
2 burkāni, sagriezti šķēlītēs `
1 liels, sakapāts sīpols
1/2 rutka, sagriezta gabaliņoš
2 kartupeļi, sagriezti gabaliņos
1 buntīte kārveļu vai pētersīļu
1 timiāna zariņš
1 lauru lapa
½ tējkarote malta muskatrieksta
sāls, svaigi malti pipari
Gatavošana:
Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un puravus un viegli apcep Pieliec burkānus, selerijas, rutkus un kartupeļus, lauru lapu un timiāna zariņu, pielej buljonu un alu, pieber sāli un piparus un uz mazas uguns vāri aptuveni pusstundu. Lej zupu šķīvjos. Ieber nedaudz muskatrieksta un pārkaisi ar sakapātām kārvelēm vai pētersīļiem.
AKLĀ VISTA
Dažos Vācijas novados seno zupu „Aklā vista” dēvē arī par „Zosu barību”. Bet ne vienam, ne otram nosaukumam loģiska izskaidrojuma nav. Katrā ziņā zupai jābūt tumīgai un viegli skābenai - par to parūpējas āboli. Ja pie rokas nav pietiekami skābu ābolu, var izlīdzēties ar nelielu etiķa piedevu. Zupā katrā ziņā jābūt bumbieriem. Ja to nav, tas nozīmē, ka šī „Aklā vista” ir Lejassaksijas, nevis Vestfālenes gaumē.
Sastāvdaļas:
4 personām
Gatavošana l.5 stundas plus mērcēšana
250 g balto pupiņu
250 g caurauguša speķa
300 g burkānu
300 g zaļo pupiņu
300 g kartupeļu
250 g ābolu
250 g bumbieru
sāls, malti baltie pipari
šķipsniņa cukura
saišķītis pētersīļu
Gatavošana:
I. Iepriekšējā vakarā iemērc pupiņas puslitrā auksta ūdens. Nākamajā dienā lej
katlā ar visu ūdeni un vāri pusotru stundu. Kad pupiņas pusstundu vārījušās, liec katlā
speķi.
2. Burkānus nomizo un sagriez garenās šķēlītēs. Zaļās pupiņu pākstis salauz divās
trīs daļās, kartupeļus nomizo un sagriez gabaliņos. Ābolus un bumbierus sagriez četrās daļās, nomizo un izņem sēklotni.
3. Kad pupiņas vārījušās jau stundu, pievieno pārējos produktus, pieber sāli, piparus un cukuru. Kad zupa gatava, izņem speķi un sagriež šķēlēs.
4. Lej zupu šķīvjos, ieliec katrā pa speķa šķēlei un pārkaisi ar sakapātiem pētersīļiem.
Iesaka: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammam.lv/tetiem.lv veidotāja
Izmantota informācija no žurnāla „100 labi padomi”
Foto: Imants Ķīkulis