Berlīnes kartupeļu zupa
Kartupeļu zupas Vācijā ir iecienītas kopš seniem laikiem, un mēdz teikt, ka gandrīz vai katrs ciems var lepoties ar savu oriģinālo recepti. Berlīnieši to gatavo ar speķi un ķimenēm. Ja šķiet, ka ķimeņu par maz, tās var pārkaisīt arī jau šķīvī ielietai zupai.
4 personām
Gatavošana 40 minūtes
Sastāvdaļas:
500 g gabaliņos sagrieztu kartupeļu
1 šķēlītēs sagriezts burkāns
1 mazos gabaliņos sagriezta pētersīļa sakne
1 liels sakapāts sīpols
200 g gabaliņos sagriezta caurauguša šķiņķa
1 ēdk. eļļas
1 ēdk. sviesta
125 ml saldā krējuma
2 šķēles baltmaizes, sagrieztas gabaliņos
2 ēdk. sakapātu kārveļu
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
1 ēdk. sakapāta lupstāja
1 laurlapa
1 tējk. ķimeņu
sāls
1,5 l buljona
Gatavošana:
1. Sagatavo sastāvdaļas. Katlā sakarsē eļļu, ieber šķiņķa gabaliņus un apcep. Izkausētajam un apceptajam šķiņķim pievieno sīpolus, pētersīļus, burkānus un kartupeļus un dažas minūtes pasautē.
2. Vāri zupu. Dārzeņiem pielej buljonu, pieliec laurlapu, pieber ķimenes un sāli. Katlam uzliec vāku un uz mazas uguns vāri aptuveni 20 minūtes. Tad zupu sablenderē, iemaisi saldo krējumu un kapātos zaļumus.
3. Pagatavo grauzdiņus un pasniedz. Pannā izkausē sviestu, ieber baltmaizes gabaliņus un apcep zeltaini dzeltenus. Lej zupu sasildītos šķīvjos un katrā ieber nedaudz grauzdiņu.
Avots: žurmāls Labu Apetīti