Vistas zupiņa
Ja zupiņu gatavojat bērniem, pievienojiet vairāk makaronu, bet nelieciet čili piparu, ja sev - es neliktu makaronus, bet saglabātu buljona, dārzeņu un vistas krūtiņas tīro garšu. Zupiņa ir ļoti svaiga un, ticiet man, nemaz nelīdzinās bērnudārzā ēstajām zupām. Tā ir daudz interesantāka.
Sastāvdaļas:
2 vistas krūtiņas
100 g makaronu
200 g dārzeņu (mazliet saldo piparu, pākšu pupiņu, burkānu, mazā saldās kukurūzas vālīte)
2 ēdamkarotes sojas etiķa
1 gabaliņš ingvera sakneņa (aptuveni īkšķa lielumā)
1 čili pipars
saišķītis kinzas
1/2 laima vai citrona
Buljonam:
200 g vistas kauliņu
1/2 selerijas kāta
1 burkāns
2 daiviņas ķiploka
lauru lapa
2 vai 3 smaržīgie pipari
Gatavošana:
Izvāra vistas buljonu: vistas kauliņus liek katlā, pārlej ar ūdeni un liek uz uguns; kad ūdens sāk vārīties, to nolej un kauliņus vēlreiz pārlej ar aukstu ūdeni; izmanto mazāk trekno "otro" buljonu. Pievieno sagrieztu burkānu, seleriju, ķiplokus, lauru lapu un smaržīgos piparus un vāra aptuveni stundu.
Karstajā buljonā ieber makaronus, pievieno 1 ēdamkaroti sojas mērces un vāra 7-8 minūtes.
Vistas krūtiņas nomazgā, nosusina, sagriež nelielos kubiņos un apcep uz pannas bez taukvielām 1-2 minūtes, tad pannā ielej 1 ēdamkaroti sojas mērces un visu sajauc.
Vistu liek zupā un vāra 4 minūtes.
Dārzeņus sagriež, liek zupā un vāra vēl dažas minūtes, līdz tie gatavi.
Nomizo un sarīvē ingvera sakneni, sīki sasmalcina čili piparu (bez sēklām); sagriež kinzu.
Šķīvī liek nedaudz ingvera un čili pipara, ielej zupu, pārkaisa to ar kinzu un pievieno dažus pilienus laima sulas.
Recepte no Jūlijas Visockas grāmatas "Viens un divi - gatavs!" (Zvaigne ABC)