Batāšu jeb saldo kartupeļu zupa
Ja jums garšo biezeņzupas, noteikti pagaršojiet šo batāšu zupu! Ja to nav, pagatavojiet zupu no ķirbja, bet pēc tam tomēr sameklējiet batātes un izvāriet zupu no tām! Atšķirība ir tajā, ka batātes ir saldas, bet ar ķirbjiem var gadīties visādi - nekad nevar zināt, vai konkrētā šķirne būs pietiekami salda. Reizumis ķirbis var būt ūdeņains un nākas pievienot kartupeļus, lai zupa iegūtu īpašo zīdaino konsistenci, kāda man patīk. Ar batātēm šāda viltība nav nepieciešama
- 500 g batāšu (saldo kartupeļu)
- 1 1/2 l dārzeņu buljona
- 300 g pupiņu
- 80 g vājpiena jogurta
- 1 sīpols
- 1 daiviņa ķiploka
- saišķītis kinzas
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 ēdamkarote sviesta
- 1 tējkarote karija
- jūras sāls
- svaigi malti melnie pipari
Pupiņas dažas stundas izmērcē, tad novāra. Batātes nomizo, sagriež nelielos kubiņos. Sīpolu un ķiploku nomizo un sakapā.
Katlā sakarsē olīveļļu un sviestu, apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst zeltaini.
Katlā liek batātes, pārlej ar buljonu. Pieber sāli un piparus, uzvāra, nogriež mazāku uguni un vāra 15 minūtes. Tad pievieno kariju un pusi vārīto pupiņu.
Visu sablenderē, tad pievieno atlikušās pupiņas, pārkaisa ar sakapātu kinzu un pipariem. Pasniedz ar jogurtu.
Recepte no Jūlijas Visockas grāmatas "Viens un divi - gatavs!" (Zvaigne ABC)