Brīvdienu vakariņām: maigais laša čauders
Katrs gatavo pēc savas gaumes un prasmēm, tāpat arī ir ar laša čauderu - angļi to gatavo, pievienojot pienu un saldo krējumu, bet Manhetenas čauderam tiek pievienoti tomāti. Taču mēs pagatavosim vēl mazliet citādāku laša čauderu!
Sastāvdaļas:
- 400g svaiga laša fileja
- 1 purava kāts
- 200g ķiršu (''cherry'') tomātiņi
- 1 sarkanais čilli pipars
- 1/2 paprika
- 500g kartupeļi (~5-6 gab.)
- 200g kukurūza (konservēta)
- 0,7l buljons (vistas)
- 200ml piens
- 100ml saldais krējums
- 2 ēd.k. sviests
- 2 daiviņas ķiploka
- dilles
- 1/2 citrona sula
- olīveļļa
- garšvielas - sāls, pipari
Gatavošana:
- Laša filejai noņem ādu . Lasi sadala vidēja izmēra kubiciņos.
- Sagriež purava balto daļu aplīšos vai pusaplīšos, tomātiņus sagriež četrās daļās, kartupeļus - stienīšos, papriku sagriež nelielās šķēlītēs, čili piparu smalki sagriež, ķiploku izspiež caur ķiplokspiedi vai arī ļoti smalki sakapā.
- Uzkarsē padziļu pannu. Pannā ielej ēdamkaroti olīveļļas, izkausē sviestu.
- Katlā ielej buljonu un uzvāra (var izmantot arī buljona kubiciņus) .
- Uzkarsētajā pannā liek smalki sakapāto ķiploku un čili piparu. Tos apcep.
- Kad ķiploks apcepies, tam pievieno pārējos dārzeņus, izņemot tomātus . Visu apcep.
- Kad dārzeņi apcepušies, tos pievieno katlā pie buljona. Vāra uz nelielas uguns ~ 10-15 minūtes. Pievieno garšvielas. Ja vēlaties zupai piešķirt eksotiskāku garšu, tai var pievienot citronpiparus, sāli, citronzāles pulveri un Kafa pulveri.
- Kad kartupeļi ir gandrīz gatavi, sakarsē pannu ar sviestu un eļļu, un tajā apcep tomātiņus. Kad tie apcepušies, pievieno katlā pie zupas.
- Zupai pievieno kukurūzu un pienu. Uzvāra.
- Paralēli uz pannas viegli apcep laša gabaliņus.
- Kad zupa pēc piena pievienošanas ir uzmetusi pirmo ''burbuli'', tai pievieno laša gabaliņus un iespiež citrona sulu. Uzmanīgi apmaisa zupu un ļauj pavārīties 1-2 minūtes. (Ieteicams zupu aktīvi nemaisīt, lai laša gabaliņi neizšķīstu.)
- Beigās zupai pievieno saldo krējumu , visu viegli apmaisa. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno papildus garšvielas. To uzvāra līdz ''pirmajam burbulim''. Tad noslēdz uguni un ļauj 3-5 minūtes garšām sadraudzēties.
- Pasniedzot zupu, to pārkaisa ar svaigi sakapātām dillēm.