Pusnakts paģiru zupa un vēl trīs zupu receptes
Īsi raksturojot, paģiru zupa ir pikanta, sātīga un spēcinoša zupa, ko vāra lielā katlā gadumijā un citos pasākumos, kas sākas iepriekšējā vakarā un turpinās līdz nākamās dienas rītam, skaidro ēdienu pazinēja Iveta Galēja.
Šādas zupas iecienītas Vācijā, Austrijā arī Ungārijā, kur tās dēvē arī par pusnakts vai ballīšu zupām un pasniedz gan pirms, gan pēc pusnakts un vēl nākamajā rītā. Galvenais ir sātīgs pamats ar pietiekami asām garšvielām, kas palīdz saglabāt skaidru prātu un nākamajā rītā pēc svinībām vieglāk un ātrāk atgūt labu sajūtu. Piedāvājam trīs gardas paģiru zupas, kas garšos ne tikai pēcsvētku dienā.
Paģiru zupa
Nepieciešams:
300 g maltās gaļas
300 g savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
2 sakapāti sīpoli
3-4 smalki sakapātas ķiploku daiviņas
4 ēdamkarotes smalki sakapāta šķiņķa
200 g skāpētu kāpostu
1 liels, mazos gabaliņos sagriezts marnēts gurķis
600 ml gaļas buljona
1 ēdamkarote maltas saldās paprikas
1 tējkarote maltu ķimeņu
1 tējk. maltu čili piparu
2 ēdk. sakapātu lociņu
100 ml degvīna
sāls
Lielā katlā ieber sakapāto šķiņķi un pāris minūtes maisot cep. Piebet sīpolus un ķiplokus, vēl pāris minūtes cep. Tad pievieno malto gaļu un maisot cep 5-7 minūtes.
Pievieno kāpostus un sautē 5 minūtes. Pieliek tomātus ar visu šķidrumu, pielej buljonu un uz lēnas uguns vāra 15-20 minūtes. Pieber gurķus un garšvielas, uzvāra, pielej degvīnu un pārkaisa ar lociņiem.
Tomātu un lēcu zupa
Nepieciešams:
1 lielā bundža (850 ml) tomātu savā sulā
200 g lēcu, ieteicams zaļo
1 burkāns
1 sīpols
4 daiviņas ķiploka
1 cm svaiga čili
sāls, cukurs, pipari, svaigs baziliks pēc garšas
Burkānu, sīpolu, ķiploku notīra un sakapā kopā ar čili. Liek katlā un apcep. Tad pievieno tomātus (ja tie ir veseli, tad labāk sablenderē), pievieno lēcas.Pielej 1 litru ūdens un vāra, līdz dārzeņi un lēcas ir mīkstas. Pievieno sāli, cukuru un piparus, bet pasniedzot - baziliku.
Vistas, ingvera un rīsu nūdeļu zupa
Nepieciešams:
1 l vistas buljona (zupas pagatavošanā var izmantot arī vārīto gaļu)
1 burkāns
1 kālis
1 pētersīļa sakne
1 neliela selerijas sakne
1 cm svaiga čili
1 cm svaiga ingvera
sāls, pipari, kapāti zaļumi
Izvāra buljonu, kurā liek smalkos stiebriņos sagrieztus dārzeņus. Visu vāra, kamēr paliek mīksti dārzeņi, pievieno čili, rīvētu ingveru un smalki sakapātu vistas gaļu. Pasniedzot, pievieno zaļumus.
Piedāvā "Innocent Cafe" pavārs Valdis Matvejs.
No žurnāla "100 labi padomi"