Kāpostu ziemas zupa podiņā
Ziemas mēneši nav īpaši bagāti ar dārzeņu ražu, tāpēc vitamīni jāuzņem no tā, kas ir - skābēti kāposti kā reiz šim mērķim lieliski noder. Skābētie kāposti ziemā ir vislabākais C vitamīna avots. Tie satur arī B grupas vitamīnus un minerālvielas – nātriju, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un dzelzi. Bet šķiedrvielas kāpostu sastāvā veicina gremošanas trakta darbību un izvada lieko holesterīnu.
Sastāvdaļas:
- 850g skābēti kāposti ar burkāniem
- 350g vārītas rīvētas bietes
- 1 sīpols
- 60g sviests
- 200g cietais siers
- bagete
- 2l dārzeņu vai vistas buljons
- 4 ķiploka daiviņas
- 1 ēd.k. cukurs
- timiāns
- sāls, pipari
Pagatavošana (90 minūtes, 4 porcijas)
Sīpolu sagriež mazos kubiņos. No kāpostiem nospiež sulu. Katlā ar
biezu apakšu izkausē sviestu un apcep sīpolus. Pievieno kāpostus un
cep 7-10 min. Tad kāpostus sabīda malā un brīvajā vietā uzkarsē
cukuru, līdz tas izkūst un karamelizējās. Kāpostus samaisa ar
cukuru, pievieno timiāna lapiņas, buljonu un sautē apm. 1 stundu.
Tad pievieno bietes, uzvāra, pievieno pēc garšas sāli un svaigi
maltus piparus.
Bageti sagriež šķēlēs. Sieru sarīvē uz dārzeņu rīves. Cepeškrāsni
uzkarsē līdz 180 grādiem. Sagatavo porcijas podiņus un katrā podiņā
izspiež pa vienai ķiploka daiviņai.
Zupu pārlej porcijas podiņos. Pa virsu liek 1-2 bagetes šķēles,
bagātīgi pārkaisa ar sieru un liek karsēties cepeškrāsnī uz 15 min.
No atlikušās maizes un siera gatavo siermaizītes, kuras cep
cepeškrāsnī, līdz siers ir izkusis.
Zupu pasniedz porcijas podiņos, klāt pasniedz ceptas
siermaizītes.
No portāla Jauns.lv