Ribollita - Toskānas pupiņu zupa
Ribollita – tulkojumā no itāļu valodas tas nozīmē – otrreiz uzvārīta. Katrā šī reģiona novadā to pagatavo atšķirīgās variācijās, taču pamatnoteikums, lai zupu varētu saukt par “Ribollita” visur ir viens – tajā ir jābūt savojas kāpostam un pupiņām.
Sastāvdaļas:
- 3000 ml ūdens
- 100 g sīpoli
- 10 g ķiploki
- 50 ml olīveļļa
- 300 g burkāni
- 150 g selerija
- 400 g kartupeļi
- 400 g sagriezti tomāti savā sulā
- 100 g cietais siers
- 300 g lielās baltās pupiņas
- 100 g purava baltā daļa
- 350 g savojas kāposts
- 20 gb maizes grauzdiņi
- Sāls
- Melnie pipari
Pagatavošana:
• Pupiņas nomazgā, pārlej ar ūdeni un atstāj dienu
mirkt, pēc tam - izvāri.
• Pusi pupiņu sablenderē biezenī.
• Sīpolu sagriez lielos kubiņos, ķiplokus sasmalcini
un kopā ar dārzeņiem apcep eļļā, pieliec pusaplīšos sagrieztus
dārzeņus, apcep.
• Pārlej ar ūdeni, pieliec dārzeņu buljonu, uzvāri,
ieliec sagrieztus kartupeļus un kāpostus.
• Kad dārzeņi būs mīksti, pieliec pupiņu biezeni,
sagrieztus tomātus un atlikušo izvārīto pupiņu daļu.
• Uzvāri, pievieno garšvielas.
• Zupu pasniedz bļodiņās ar maizes grauzdiņiem,
apkaisi ar rīvētu cieto sieru.