Liellopu mēles un baraviku zupa
Reizēm nepieciešams tikai mazliet atsvaidzināt ikdienišķu maltīti, lai radītu svinīgu noskaņu. Izmēģiniet zināmus ēdienus, piešķirot tiem jaunas nianses. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā mazliet neparastāku ēdiena recepti, kas labi sadarēs ar alu.
Sastāvdaļas
- 4 porcijām
- 1 l liellopu kaulu buljona
- 500 g liellopu mēles
- 30 g kaltētu baraviku
- 100 g brūno šampinjonu
- 20 g lociņu
- 1 liels sarkanais sīpols
- 100 g burkānu
- 20 g sojas mērces
- lauru lapa, pāris timiāna un rozmarīna zariņi
Pagatavošana
1. Tik gardi, ka mēli var norīt – gan tiešā, gan
pārnestā nozīmē. Protams, ļoti svarīgs ir buljons, tāpēc to labāk
vārīt pašam. Šoreiz buljons man jau bija gatavs, atlika tikai
izņemt no saldētavas.
2. Liellopu mēli aplej katlā ar ūdeni un liek
vārīties, liek klāt lauru lapu, timiāna un rozmarīna zariņu. Vāra
aptuveni 1,5–2 stundas, ik pa laikam papildinot katlu ar ūdeni, ja
tas izvārījies.
3. Kad mēle gatava, to izņem no ūdens, sagriež un
liek liellopu buljonā. Katlā pielej arī ūdeni, kurā mēle vārījusies
ar garšaugiem, ūdeni nokāšot caur sietu.
4. Liek katlu ar buljonu un mēli vārīties, klāt liek
apceptus šampinjonus, sīpolus, burkānus.
5. Ja baravikas ir kaltētas, tad, protams, tās
pievieno uzreiz zupai. Ja baravikas ir saldētas, tas tās atlaidina,
nosusina un cep uz lielas uguns.
6. Klāt zupai liek sojas mērci, zaļumus pēc vēlēšanās
un sāli pēc garšas. Klāt, protams, liekam svaigi ceptu skābmaizi un
baudām kopā ar glāzi Mežpils Tradicionālā alus!