Aukstā mandeļu zupa ar ķiplokiem un vīnogām
Zupu varētu pieskaitīt desertiem, ja vien nebūtu tas ķiploks...
4 personām
Gatavošana 20 minūtes plus 30 minūtes atdzesēšana
60 g mandeļu
2 ķiploka daiviņas, notīrītas
4 šķēles grauzdētas baltmaizes, bez garoziņām
2 ēdk. sausā baltvīna
4 ēdk. olīveļļas
2 olas dzeltenumi
1 ēdk. cukura
200 ml ledusauksta ūdens
12 lielas vīnogas
1. Mandeles ieber verdošā ūdenī un vāri 3 minūtes. Nolej uz
sieta un padzesē, tad ar pirkstiem noberz brūnās miziņas. Sakarsē
sausu pannu, ieber notīrītās mandeles un, nepārtraukti maisot,
karsē 6 minūtes.
2. Ķiploku, maizi, mandeles liec blenderī un sasmalcini. Pievieno
vīnu (ja vēlies zupu asāku, aizstāj ar baltvīna etiķi!), eļļu, olas
dzeltenumus, cukuru un visu sablenderē vienmērīgā masā.
Nepārtraucot blenderēšanu, pievieno ūdeni. Ielej zupu terīnē un
liec uz 30 minūtēm ledusskapī, lai atdziest, interesanta garša būs,
ja ūdens vietā ņemsi svaigi spiestu apelsīnu sulu.
3. Vīnogas noskalo, nosusini. Katru ogu pārgriez uz pusēm un izņem
kauliņus. Zupu salej šķīvjos un pievieno vīnogas. Vari pasniegt arī
glāzēs – kā priekšēdienu.
Avots: žurnāls “100 labi padomi”, 2011/06