Sēņu soļanka

Soļanka ir viena no populārākajām Krievijas zupām. Šoreiz galveno vijoli spēlē sēnes, kas arī ir gana sātīgas, lai neizjustu gaļas trūkumu.

 

Soļanka ir sātīgo zupiņu klasika

FOTO: Shutterstock.com

Soļanka ir sātīgo zupiņu klasika

 

Sastāvdaļas

  • 300 g liellopa buljona kaulu (vari izmantot arī žāvētas cūku ribiņas)
  • 500 g svaigu vai 100 g kaltētu sēņu
  • 500g svaigu kāpostu
  • 500 g skābētu kāpostu
  • 3 sīpoli
  • 2-3 ēdk. tomātu pastas
  • 4 ēdk. taukvielu cepšanai
  • 1-2 tējk. cukura
     
Reklāma
Reklāma

Pagatavošana

Ieliec aukstā ūdenī nomazgātus kaulus un 1 nemizotu sīpolu. Sildi uz vidējas uguns bez vāka, kamēr parādās putas, nosmel tās. Uzliec vāku un vāri uz nelielas uguns 30 minūtes.

Ja izmanto kaltētas sēnes, aplej tās ar verdošu ūdeni, lai uzbriest. Ja izmanto svaigās sēnes, sagriez palielos gabalos. Vispiemērotākās ir baravikas vai šitaki.

Svaigos kāpostus sagriez parupjos salmiņos, skābētos kāpostus sasmalcini. Sīpolus nomizo un sagriez plānās ripiņās.

Uzkarsē pannā taukvielas, sīpolus uz nelielas uguns apcep zeltainus, pievieno svaigos kāpostus un apmaisot cep uz vidējas uguns bez vāka 15 minūtes, kamēr kāposti mīksti. Pievieno svaigās sēnes un cep vēl 5 minūtes. Pievieno skābētos kāpostus, tomātu pastu, cukuru, uzliec pannai vāku un uz nelielas uguns apmaisot sautē 10 minūtes.

Izņem no katla kaulus un sīpolu. Ja izmanto kaltētās sēnes, liec tās katlā ar visu šķidrumu. Pievieno sasautētos kāpostus un sīpolus. Vāri bez vāka uz nelielas uguns 25 minūtes, ja izmanto kaltētās sēnes, 15 minūtes – ja svaigās. Pievieno sāli pēc garšas un vāri vēl 2 minūtes.