Sildoša un barojoša – mājās gatavota ramen jeb pilngraudu nūdeļu zupa
Recepti iesaka un vairāk par to, kas ir ramen zupa, stāsta tētis Normunds.
Visu Ramen zupu pamatā ir lēni gatavots buljons, kas ir bagāts ar garšām un ir barojošs, un var būt kā kārtīgs pamatēdiens. Parasti buljonu gatavo vismaz 12 stundas - lēni tvaicējot, lai tas nesaduļķojas un izvelk no kauliem maksimāli daudz garšu un želatīna. Pamatbuljonu vāra no cūkgaļas stilba kauliem pievienojot ingveru, sīpollokus, bonito pārslas (kaltētas tunča pārslas) un sāli vai soju. Pasniedzot zupu, buljonam var pievienot papildu garšas kā miso pastu, soju, austeru mērci un citas garšas. Pasniedzot zupu tiek pievienotas nūdeles un citi gardumi.
Buljona pagatavošanai nepieciešamais
- Cūkgaļas stilba kauli 1,5 kg
- Sīpolloki 1 bunte
- Burkāns 1 gab.
- Sojas mērce 1 ēdamkarote
- Sāls pēc garšas
- Ķiploks 4 daivas
- Bonito pārslas 1 ēdamkarote (var aizstāt ar zivju mērci)
- Ingvera sakne 4 cm
- Ūdens
Zupai (4 porcijām) nepieciešamais
- Buljons 1 l
- Miso pasta 1 ēdamkarote
- Zaļie zirnīši 120 g
- Šitaki sēnes 250 g
- Pilngraudu nūdeles 200 g
- Vārīta ola 5 minūtes 2 gab.
- Nori lapa 1 gab.
Pagatavo buljonu
Katlā liec kaulus un aplej ar ūdeni tikai tik daudz, lai ūdens nosegtu tos. Uzvāri un pavāri 2 minūtes. Pēc tam nolej ūdeni un noskalo kaulus un liec vārīties buljonu. Katlā lec kaulus un aplej ar ūdeni - pilnu katlu, vajadzēs vismaz 3 litrus. Kad buljons sāk vārīties samazini temperatūru, pievieno buljona sastāvdaļas un uzliec katlam vāku uz pus katla, lai tas nenosegtu visu katlu.
Buljonu tvaicē, lai tas nevārās. Nemaisi buljonu, lai tas nesaduļķojas. Tvaicē buljonu vismaz 2 stundas 30 minūtes. Kad buljons novārījies, nokās to caur smalku sietu vai marli.
Pēc tam gatavo zupu, pievienojot visas zupas sastāvdaļas.