Šķelto zirņu zupa ar kūpinātām ribiņām
Sātīgā dzelteno šķelto zirņu zupa ir ne vien tumīga, garda un viegli pagatavojama, bet arī vēsajā ziemā iederīga, turklāt piestāvēs pat svētku galdam, īpaši jau, lai sasildītos pēc kādas pastaigas.
Sastāvdaļas:
- 1,5 glāzes šķelto zirņi
- 4 kūpinātas ribiņas
- 4 vidēji lieli kartupeļi
- 2 vidēji lieli burkāni
- 1 liels sīpols
- eļļa
- 3 l ūdens
Pagatavošana:
- Uz rupjās rīves sarīvē burkānus, smalki sakapā sīpolu, abus kopā eļļā apcep, lai ir zeltaini brūni.
- Sagriez ribiņas un uzvāri ūdenī, pirmo ūdeni nolej un uzvāri nākamo.
- Mazos kubiņos sagriez kartupeļus un liec uzvārītajā ūdenī, pievieno saceptos burkānus un sīpolus.
- Zirņus noskalo tekošā ūdenī un pievieno zupai.
- Pievieno sāli un piparus, citas garšvielas lietot nevajadzētu, lai saglabātos kūpinājuma un zirņu īstā garša.
- Vāri, kamēr kartupeļi un zirņi ir gatavi, un zupa kļūst tumīga.