Skābu kāpostu zupa: vieglā versija ar žāvētām ribiņām
Mums ļoti garšo skābu kāpostu zupa, taču man netīk treknā gaļa, kas parasti tajās ir. Dzirdot manu bēdu stāstu, draudzene padalījās ar savas ģimenes recepti, kas nu jau vairākus gadus aktīvi tiek likta lietā arī mūsu virtuvē.
Šī skābu kāpostu zupas versija neprasa daudz pūles un līdzekļu un līdz šim to atzinīgi novērtējuši visi, kurus ar to esmu cienājusi.
Vajadzēs:
- Žāvētas ribiņas (daudzums atkarīgs no katla lieluma un tā, cik daudz gaļas vēlas zupā. Uz savu 5 l katlu parasti ņemu trīs vidēji lielas, bet gaļīgas ribiņas)
- Štovētus skābos kāpostus (parasti skatos lētākos, jo līdz šim zupā bijuši gardi visu zīmolu štovētie kāposti. Uz manu 5 l katlu vajag apmēram 700 g, taču mums patīk biezas zupas)
- Kartupeļus (es uz savu katlu ņemu 3 vidēji lielus)
- Skābais krējums pasniegšanai
Gatavošana
- Liek vārīt ribiņas. Kad šķidrums sāk burbuļot, noregulē mazu karstumu (elektriskai plītij 2) un zem vāka vāra, kamēr gaļa mīksta (ribiņas ir gatavas tad, kad gaļa jau nāk nost no kaula)
- Gatavo gaļu izņem no katla, uzregulē lielāku karstumu (elektriskai plītij 7) un esošajā šķidrumā liek vārīt mazos gabalos sagrieztus kartupeļus.
- Kad kartupeļi mīksti, pievieno štovētos kāpostus un, kad zupa met burbuli, pavāra pāris minūtes.
- Plīti izslēdz un zupu atstāj ievilkties zem vāka.
- Tikmēr notīra no kauliem padzisušo gaļu un pievieno zupai.
Un vēl
- Mēs sāli daudz nelietojam, tāpēc šai zupai papildu nepievienoju, jo sāļums pietiek no kāpostiem. Taču tā ir gaumes lieta – ja vajag, droši pieliec šķipsnu sāls.
- Mans vīrs un dēls zupu ēd bez krējuma ar rupjmaizi, taču mums ar meitu obligāti vajadzīgs skābais krējums.
- Zupa vislabāk garšo otrajā vai pat trešajā dienā, tāpēc to vari uzvārīt vairāk un steidzīgajās darbdienās tikai uzsildīt.