Zupa, kas garšo bērniem: dārzeņu-frikadeļu zupa
Kā stāsta Eva, ar dārzeņiem var variēt, dažreiz kartupeļus var aizstāt ar rīsiem, citreiz atkal zupai nepievieno puķkāpostu. Aptuvenais pagatavošanas laiks ir viena stunda. No zupas visātrāk pazūd frikadeles, tādēļ droši tās var veidot vairāk, tik jāatceras, ka jāpievieno būs vairāk ūdens vai buljons.
Nepieciešams:
- 1 sīpols
- 2 vidēja lieluma burkāns
- ¼ no vidēja lieluma kāposta galviņas
- 2-3 nelielas bietes
- Neliels puķkāposts
- Daži kartupeļi
- 300 g maltā gaļa (der jebkura – jauktā, cūkgaļas, tītara)
- Sāls, pipari pēc garšas, dažas lauru lapas
- Buljona kubiņš vai garšviela Anniņa bez sāls
Pagatavošana
Sagatavo dārzeņus – nomazgā un nomizo. Sagriež smalki sīpolu, sarīvē burkānus un bietes uz rupjās rīves. Puķķāpostu sadala mazākos gabaliņos. Kartupeļus sagriež salmiņos. Uz plīts liek katlu un sakarsē tajā eļļu. Liek cepties uz neliela karstuma burkānus un sīpolus, regulāri apmaisot, lai nepiedeg. Kad tie kļuvuši gaiši, pievieno klāt sagrieztu kāpostu un bietes. Sautē dažas minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg. Dārzeņiem lej klāt aptuveni 3 l ūdeni vai buljonu, pievieno zupai kartupeļus un puķkāpostus, dažas lauru lapas, kā arī sāli (pēc garšas). Ja mājās nav sausā buljona maisījuma vai buljona kubiņos, zupai īpašu garšu piešķirs garšviela Anniņa bez sāls. Iesaku to glabāt mājas garšvielu plauktiņā.
Kad kartupeļi gandrīz mīksti, zupai pievieno klāt frikadeles – malto gaļu sajauc kopā ar sāli un pipariem, veido nelielas gaļas bumbiņas un liek katlā. Vāra dažas minūtes, līdz visi dārzeņi mīksti. Starp citu, frikadeļu gatavošanā var iesaistīt mazos palīgus – bērnus.