Pupiņu zupa ar cūkgaļu un mednieku desiņām. Silti, gardi, sātīgi!
Meita pieprasīja pupiņu zupu: vajag tādu, kā bija bērnudārzā! Nezinu, kā bija bērnudārzā – ar lieliskajām pavārītēm neuzņemos mēroties –, taču arī manu pupiņu zupu slavēja kā mazie, tā lielie. :)
Pabrīdinu, ka norādīts aptuvens sastāvdaļu daudzums – parasti lieku pēc sajūtām un pieejamā produktu daudzuma.
Sastāvdaļas:
100 g pupiņas (liek izmērcēties dažas stundas pirms zupas vārīšanas vai iepriekšējā vakarā)
300 g svaigas cūkgaļas ar kauliņu
5-6 gab. mednieku desiņas
3 lieli kartupeļi
2 burkāni
1 sīpols
1-2 saknes (piemēram, selerija un pētersīļa saknes)
Eļļa dārzeņu apcepšanai
Lauru lapa, 2-3 piparu graudi
Sāls pēc garšas
Krējums, zaļumi pasniegšanai
Gatavošana
- Katlā ielej tik daudz ūdens, cik daudz zupas paredzēts vārīt. Ūdeni uzvāra, ieber izmērcētas pupiņas un gabaliņos sagrieztu cūkgaļu.
- Laiku pa laikam zupu noputo.
- Pievieno sagrieztus kartupeļus, lauru lapu un piparu graudus.
- Uz pannas nedaudz apcep sarīvētus burkānus un citas saknes, sagrieztu sīpolu, pievieno zupai.
- Kad zupa gandrīz gatava, pievieno gabaliņos sagrieztas desiņas.
- Noslēgumā pievieno sāli pēc garšas.
- Kad zupa beidz vārīties, uzliek tai vāku un atstāj uz dažām minūtēm “atpūsties” (šim gadījumam tas ir lieliski piemērots vārds, ko esmu aizguvusi no vecajām latviešu pavārgrāmatām:).
- Zupu var pasniegt ar zaļumiem, krējumu vai kazas sieru.