Tradicionālā grieķu “Avgolemono” jeb Krēmīgā vistas zupa ar citronu un olu maisījumu
Tradicionāla grieķu zupa, kas tiek gatavota no vistas buljona, rīsiem vai makaroniem. Īpašo krēmīgumu tai piešķir citronu un olu maisījums. Kaut zupa vairāk asociējas ar grieķu virtuvi ikdienā, tā tiek pasniegta arī īpašās reizēs, piemēram, svētku vakariņās.
Sastāvdaļas
(4 porcijas):
- 1 litrs vistas buljona
- 1 vidēji liela vistas fileja (vārīta un sagriezta gabaliņos)
- 100 g rīsu (vai makaronu)
- 2 olas
- 2 citronu sula
- Sāls un pipari pēc garšas
- Svaigi zaļumi (piemēram, pētersīļi vai dilles) pasniegšanai
Pagatavošana
- Vistas gaļu liek katliņā un pavāra divas minūtes. Atsevišķi uzvāra rīsus.
- Lielā bļodā sakuļ olas ar citronu sulu, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Nepārtraukti maisot, lai olu masa nesaietu pārslās, tajā iejauc pāris kausus karsta buljona.
- Iegūto maisījumu lej katlā pie vistas buljona un samaisa. Pievieno vārītos rīsus un uz mazas uguns uzsilda, bet neuzvāra.
- Pasniedz karstu, pārkaisot ar smalki sakapātiem zaļumiem.