Ģeniālā veldzējošā aukstā zupa bez kefīra
Nepieciešams:
- burciņa marinēto biešu
- dilles
- lociņi
- olas
- gurķi
- doktordesa
- majonēze
- sāls
- pipari
- sinepes
- citronskābe
Pagatavošana:
Tā ir zupa uz ūdens bāzes, nevis kefīra. Līdz ar to nav kā tumīga un tik sātīga kā zupas ar kefīru vai paniņām, un tā lieliski veldzē. Lieliski! - uzsvars uz šo vārdu! Nopērkam burciņu marinēto biešu (krāsas ziņā ideālas ir Spilvas bietes ar ķimenēm, bet tās nav Latvijas bietes diemžēl). Nopērkam ļoti daudz diļļu un lociņu. Tad vēl grozā iemetam olu iepakojumu, Latvijas gurķus un, ja nu ikurāt vajag to trenkumiņu klāt, tad doktordesu.
Un tad seko tas, kas padara šo zupu izcilu - majonēze, sinepes, sāls, pipariņš, citronskābe. Visas dabas veltes sasmalcinām (olas (kādas 6-7 uz vienu biešu burku) tādos lielākos gabaliņos), gurķus, zaļumus... Metam klāt bietes un pielejam divtik H20. Viena burka biešu = divas tādas pašas burkas ūdens klāt. Tas viss lai pastāv, jo nāk atbildīgākais brīdis: īpašā mērcīte, kas zupai piedod garšu un krāsu. Mērcīti taisa krūzē. Liekam 1 tējkaroti sinepju, palielu šķipsnu sāls, piparus un naža galu citronskābes.
Tad lejam virsū tuč-tuč karsta ūdens. Samaisām. Tad liekam... nūūū... kādas 2,5 ēdamkarotes majonēzes. Pamaisām. Ko ieraugām? Majonēze kunkulīšos!? Lejam vēl klāt karstu ūdeni un intensīvi maisām, maisām, līdz masa galīgi vienmērīga. Visumā tam jāizskatās kā baltam šķidrumam, ne biezam. Šo darinājumu metam katlā, samaisām. Krāsa ir burvīgi rozā. Tad liek ledusskapī, lai viss savstarpēji ievelkas un pievelkas. Vislabākā šī zupa ir nākamajā dienā pēc pagatavošanas. Viegla, garšīga. Var i paēst, i - galvenais - sasodīti labi padzerties.
Iesūtījusi: Aija Kaija, Auksto zupu olimpiādes dalībniece