Dzidrais gaļas buljons

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aukstā ūdeni liek vārīt nomazgātu gaļu; kad tā uzvārās, rūpīgi noputo un pieliek notīrītas, uz sausas pannas mazliet apceptas garšsaknes. Vāra uz lēnas uguns, turklāt vāku uzliek tā, lai paliktu maza spraudziņa, kur izkļūt tvaikiem. Nav vēlams vārīt ilgāk par divarpus stundām, jo tad buljons kļūst negaršīgs, ar tauku piegaršu. Ja buljons uzglabājams otrai dienai, to rūpīgi izkāš caur marli, labi atdzesē, trauku pārklāj ar marli. Buljonam jābūt zeltainā krāsā ar mazām tauku pērlītēm. Liekos taukus nosmeļ. Garšai pieliek papriku, dilles, pētersīļus. Šādu buljonu pasniedz tasītēs ļoti karstu ar pīrādziņiem, grauzdētām maizītēm, gaļas pankūkām. Buljonā var likt iekšā dažādas piedevas, kuras vāra atsevišķi. Piedevas: frikadeles, putnu gaļas gabaliņi, rīsi ar putnu gaļu, risi ar tomātiem, rīsi ar šķiņķi, nūdeles ar putnu aknām, vārītas svaigas sēnes, dažādi vārīti dārzeņi, olas, olu klimpas u. c.

V. Gustava, I. Jansone. Pavārgrāmata. Izdevniecība Liesma, 1978.

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas

  • Mazliet paprikas
  • Pētersīļa sakne - 1.gb
  • Puravs - 1.gb
  • Selerijas
  • Burkāns - 1.gb
  • Ūdens - 1.litri
  • Sīpols - 1.gb
  • Liellopu gaļa ar kaulu - 200.g
  • Dilles, pētersīļi