Rosoļņiks ar sēnēm un nierēm
Šī ir populāra zupiņa, un tās pagatavošanas veidu ir ļoti daudz. Cik saimnieču, tik variantu.
Kaulus līdz ar baravikām liek reizē katlā un vāra. Kamēr zupa vārās, atsevišķā katliņā apvāra nieres. Kad tās minūtes 30 vārījušās - nokāš, noskalo un sagriež tad mazās plānās plēksnītēs. Kad zupa labi savārīta, izņem kaulus un baravikas, zupu izkāš un vāra ar vajadzīgo daudzumu sāls un uzvāra, nosmalsta putas, pieliek sīpolu, piparus, virces, 2 lauru lapas un 400 gr grūbu un vāra 2—2,5 stundas līdz ēdiens gatavs, beigās pieliekot kartupeļus. Ja vēlas, labākas garšas dēļ var ari pielikt 4—5 nomizotus un gabaliņos sagrieztus ābolus, tikai tiem nedrīkst ļaut zupā izšķīst.
Recepte no grāmatas: Praktiskā pavārgrāmata/ M. Āriņa.-izdevniecība Grāmata, 1995 (Oriģinālizdevums 1935)
Sastāvdaļas
- Cepešu kauli vai svaigas gaļas kauli
- Milti - 2.karotes
- Skābi gurķi - 3.gab
- Kartupeļi - 5 līdz 6.gab
- Liellopa nieres - 2.gab
- Sāls un citas garšvielas
- Žāvētas baravikas - 10.gab
- Skābs krējums - 2.karotes