Lēcu zupa ar konservētiem tomātiem
Šim ēdienam labāk izvēlēties nelielas, šķeltas lēcas, jo tās ātrāk izvārīsies. Veikalā ir nopērkamas sīkas oranžas lēcas, kas jāvāra tikai trīs minūtes, – tā tava maltīte būs gatava ļoti ātri.
4–6 porcijas - 30 minūtes sagatavošanai:
Sastāvdaļas
- Skābs krējums pasniegšanai
- Dārzeņu buljons (var izmantot kubiņu buljonu) - 500.ml
- Lēcas - 200.g
- Kārba konservētu tomātu savā sulā - 800.ml
- Olīveļļa - 2.ēdk.
- Sarkanā čili pāksts - 1/2.gab.
- Ap 2 cm ingvera gabaliņš
- Ķiploka daiviņas - 2.gab.
Pagatavošana:
1. Sīki sakapā ķiploku, ingveru un čili pāksti (ja ēdienu negribi ļoti asu, labāk izņem sēklas!). Katliņā ar vismaz 2 litru tilpumu lej eļļu un liec sakapātos garšaugus. Apsautē 10 minūtes uz vidējas uguns, bet uzmanies, lai ķiploks nesāk brūnēt.
2. Liec klāt lēcas, divas minūtes pacepini, tad lej klāt tomātu konservus (ja kārbā tie veseli, saspaidi!) un buljonu.
3. Vāri zupu aptuveni 20 minūtes, līdz lēcas mīkstas (seko līdzi gatavošanas instrukcijai uz iepakojuma – varbūt vārīšanās laiks būs īsāks!). Lej šķīvjos un pasniedz ar skābu krējumu.
Izmēģini!
Lēcas ir tauriņziežu dzimtas pākšaugs, tāpat kā zirņi un pupas. Kādos gadījumos dot priekšroku lēcām, nevis mums pierastajiem zirņiem vai pupām? Ja ēdiena gatavošanai nevari atvēlēt daudz laika. Lēcas izvārās daudz ātrāk nekā citi pākšaugi. Ir vesels lērums lēcu šķirņu, kas atšķiras gan pēc lieluma, gan krāsas, sākot no baltām un beidzot ar gandrīz melnām. Ja lēcas ir bālganas, dzeltenas vai sarkanas, tās ir mizotas, proti, sēklapvalki ir novākti. Šādu lēcu gatavošanas laiks būs sevišķi īss – pat tikai divas trīs minūtes.
Recepte Ieva Salmane, stils Ilze Dušele, žurnāls Garšīgs